Gezondheid
Elektrische fiets niet voor iedereen verstandig

Mijn cliënte krijgt de laatste tijd steeds meer moeite met fietsen. Ze heeft een neurologische aandoening, waardoor haar evenwichtsgevoel is verminderd. Ze verplaatst zichzelf meestal met de auto, maar doet wel boodschappen op de fiets.

beeld Pixabay
beeld Pixabay

Helaas merkt ze dat een ritje naar het winkelcentrum niet vlekkeloos meer gaat. „Het probleem is dat anderen mij niet begrijpen”, vertelt ze.

Om haar mond ligt een verdrietige trek. „Gisteren belde mijn zus nog en die deed echt lelijk tegen me. Ze blijft maar zeggen dat het mijn eigen schuld is, omdat ik niet aan een elektrische fiets wil. Maar met zo’n fiets wil ik echt nog even wachten.”

Ze vervolgt: „Nu zegt mijn zus nota bene dat ik niet zo eigenwijs moet zijn. Want zij heeft ook een elektrische fiets en die bevalt haar zo goed. Ik heb gezegd dat ik het liever eerst met de ergotherapeut bespreek. Denkt u ook dat ik gewoon een elektrische fiets moet kopen?”

Ik merk dat ze het moeilijk heeft met dit ongevraagde advies. Ze wil ook niet eigenwijs zijn.

Steeds meer mensen maken gebruik van een elektrische fiets. Voor mensen die de fietsbeweging goed kunnen maken, maar kortademig zijn, is trapondersteuning vaak een goede oplossing. Ook als het trappen te zwaar is, is het geen overbodige luxe om de gewone fiets te vervangen door een elektrische.

Maar fietsen met behulp van trapondersteuning is niet voor iedereen geschikt. Zo heeft bijvoorbeeld het vallen met een elektrische fiets vaak ingrijpender gevolgen dan het vallen met een gewone fiets. Doordat je sneller fietst, val je ook harder. En een elektrische fiets oprapen is door zijn gewicht een hele klus.

Ik kan mijn cliënte een elektrische fiets alleen maar afraden. Eerlijk gezegd ben ik dan ook blij dat ze de aankoop hiervan vooralsnog heeft uitgesteld.

Voor mensen die niet meer fietsen omdat ze een verminderd evenwicht hebben, is een driewielfiets namelijk een betere optie. Het voordeel van drie wielen in plaats van twee, is de grotere stabiliteit. Doordat de driewielfiets al in evenwicht is, hoeft de fietser het evenwicht veel minder te bewaren.

Als ik haar uitleg geef, is mijn cliënte zichtbaar opgelucht. „Misschien doet mijn zus minder moeilijk als ik zeg dat een elektrische fiets me wordt afgeraden.”

Helaas maak ik vaker mee dat cliënten de dupe zijn van goedbedoelde adviezen. En het komt maar al te vaak voor dat het hun niet in dank wordt afgenomen als het ongevraagde advies niet wordt opgevolgd.

Maar wat voor de ene persoon passend is, kan voor een ander funest zijn. Het blijft tenslotte maatwerk en je kunt je geld maar één keer uitgeven.

Wat het laatste betreft heeft mijn cliënte gelukkig de hand op de knip kunnen houden.

De auteur is ergotherapeute in Alblasserdam

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Arts en werk

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer