Kerk & religie

Hemelvaartskapel, plaats van zegen en twist

De Chapel of Ascension, de Hemelvaartskapel; het is naar verluidt de plaats waar Jezus ten hemel voer. Tegenwoordig illustreert de plek de tragedie van kerkelijke verdeeldheid.

Albert Groothedde
13 May 2021 08:10
De Hemelvaartskapel in Jeruzalem wordt beheerd door een moslim, omdat de christelijke stromingen elkaar betwisten. beeld Albert Groothedde
De Hemelvaartskapel in Jeruzalem wordt beheerd door een moslim, omdat de christelijke stromingen elkaar betwisten. beeld Albert Groothedde

Vlak na de hemelvaart was er geen vuiltje aan de lucht. Nadat Jezus Christus zegenend opvoer naar de hemel staat er dat Zijn leerlingen „eensgezind volharden in het bidden en smeken” (Handelingen 1:14).

Hoe anders is het anno 2021. Uitgerekend op de plek waar Jezus ten hemel voer, komt de christelijke verdeeldheid genadeloos aan het licht.

Om te voorkomen dat ‘geestelijken’ van verschillende christelijke denominaties er op de vuist gaan om de macht, wordt de Hemelvaartskapel al eeuwenlang beheert door een moslimfamilie. Aan deze islamitische bemiddeling hangt een prijskaartje. Een bezoekje aan de plek kost 10 shekel. Gestimuleerd door een kleine toegift, doet beheerder Abdul de historie van de plek enthousiast uit de doeken.

17103942.JPG
In de Hemelvaartskapel in Jeruzalem zouden de laatste voetafdrukken van Jezus op aarde te zien zijn. beeld Albert Groothedde

In de vierde eeuw is op deze plek een kerk gebouwd, begint hij zijn relaas. Die is in het jaar 614 door de Perzen verwoest. De huidige kapel –de diameter is misschien zo’n drie meter– is gebouwd door de kruisvaarders. Om de kapel heen construeerden zij een achthoekige koepel. Deze koepel heeft de tand des tijds niet doorstaan.

Of dit daadwerkelijk de plek van Jezus’ hemelvaart is, is overigens niet zeker. Op de Olijfberg is een handvol andere plekken waarvan hetzelfde wordt beweerd. Het domein van Abdul heeft echter goede papieren.

Het complex ligt er deze dag uitgestorven bij. In de kapel staat een tafel met glimmende souvenirs. Er tegenover bevindt zich het kloppend hart van de ‘heilige’ plaats: een steen met daarin naar verluidt de laatste voetafdruk van Jezus op aarde. De gedachte is boeiend – overtuigen doet het niet echt.

Dat deze heilige plaats ondertussen verre van heilig is, blijkt uit de uitleg van Abdul. Op het buitenterrein staan vier stenen bouwwerken. Het zijn vier verschillende altaren; voor diverse christelijke denominaties een. De kerkelijke verdeeldheid wordt opeens heel tastbaar.

In de muur rondom het complex zijn om de zoveel meter grote gietijzeren ringen bevestigd. Daaraan worden op Hemelvaartsdag touwen bevestigd, legt Abdul desgevraagd uit. Met behulp van de touwen wordt het terrein in verschillende compartimenten verdeeld. Het zou immers wat zijn als een Grieks-orthodoxe geestelijke zich tijdens een viering per ongeluk zou bevinden tussen Syrisch-orthodoxe geestelijken…

De Hemelvaartskapel; het is een plek waar je het beste omhoog kunt kijken. Blind voor de verdeeldheid op aarde, denkend aan de zegende handen van Jezus en verlangend uitziend naar de komst van de Heilige Geest.

De auteur werkt in Israël namens het Centrum voor Israëlstudies. Dit artikel is de zesde aflevering in een serie over Bijbelse plaatsen en de heilsfeiten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer