Buitenland
Strafhof ICC veroordeelt bendeleider Oeganda tot 25 jaar cel

Een voormalig kindsoldaat uit Oeganda die opklom tot commandant van een terreurgroep, is door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag tot een gevangenisstraf van 25 jaar veroordeeld. De rechters van het ICC veroordeelden Dominic Ongwen wegens onder meer moord, verkrachting, mishandeling, seksueel geweld en het ronselen van kindsoldaten.

ANP

Ze hadden Ongwen in februari op 61 van de 70 tegen hem aangevoerde punten schuldig verklaard. De nu circa 45 jaar oude Ongwen was lid van een bende die dertig jaar lang dood en verderf zaaide in het noorden van Oeganda en aangrenzende landen. Hij was opgeklommen tot de tweede man van de terreurbeweging van de nog steeds voortvluchtige Joseph Kony, het Verzetsleger van de Heer (LRA).

Ongwen heeft alle beschuldigingen weersproken sinds hij zich in 2015 heeft overgegeven. Maar de rechters oordeelden dat hij schuldig is en verantwoordelijk voor al de bewezen misdaden.

De LRA stamt uit het einde van de jaren 80 en de strijd van het verzetsleger heeft tienduizenden mensen het leven gekost. De beweging heeft nooit een politieke agenda gehad en zou voornamelijk een soort sekte zijn geweest rond Kony, die zich nu mogelijk in Zuid-Soedan schuilhoudt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer