Testen voor terrasbezoek, gaat testwet De Jonge werken?
Donderdag voelde de Tweede Kamer zorgminister De Jonge aan de tand over zijn nieuwe testwet. Zes vragen.
Waar is de testwet voor bedoeld?
De testwet is bedoeld om de coronamaatregelen sneller te kunnen versoepelen. Met de wet kan het kabinet namelijk instellingen en ondernemers aanwijzen die hun bezoekers en gasten kunnen verplichten zich vooraf te laten testen. Door de toegang vervolgens alleen mogelijk te maken voor mensen met een negatief testbewijs kunnen bijvoorbeeld de regels voor de maximumgrootte worden verruimd.
Wanneer en waar wil het kabinet die testen toestaan?
Als de wet het haalt eerst voor het eerder heropenen van culturele instellingen, zoals musea, en het eerder kunnen toelaten van publiek bij professionele sportwedstrijden. Daarna komen de restaurants en de zogenaamde geplaceerde evenementen, waarbij bezoekers een vaste plek krijgen toegewezen, aan de beurt. Zoals De Jonge het inschat, zijn verplichte testen vanaf 1 juli alleen nog nodig bij massale evenementen zoals festivals. Vanaf dan wil hij een eigen bijdrage innen van 7,50 euro per bezoeker.
Stel, op enig moment wijst de regering de eetgelegenheden aan. Mogen restauranteigenaars dan alleen nog maar negatief geteste gasten verwelkomen?
Nee, restauranteigenaren mogen zelf kiezen of ze met het systeem willen werken. Als ze daarvoor kiezen, mogen ze meer klanten ontvangen, maar de afweging is aan de horeca-ondernemers zelf.
De ondernemer die kiest voor het systeem moet zijn gasten wel vragen een testbewijs te tonen, de geldigheid ervan controleren en klanten zonder bewijs wegsturen.
Moet je ook een negatief testbewijs laten zien als je al een prik hebt gehaald?
Ja, voorlopig nog wel. In de Kamer gaan stemmen op om een vaccinatiebewijs en een negatieve testuitslag al aan elkaar gelijk te stellen, maar volgens De Jonge is dat nog te vroeg. Hij wil wachten tot de Gezondheidsraad tot de slotsom is gekomen dat de overdracht van het virus, gelet op de vaccinaties en de vaccinatiegraad, ook in ons land in voldoende mate wordt tegengegaan. Als het zover is, kan hij de testverplichting voor gevaccineerden overigens per direct laten vervallen; zonder dat daar een wetsaanpassing of een nieuwe wet voor nodig is.
Hoe privacygevoelig is zo’n test?
Bij het maken van de afspraak voor een test moet de testaanbieder het burgerservicenummer controleren en vastleggen. De testuitslag wordt officieel beschouwd als een medisch dossier dat in dit geval een jaar moet worden bewaard. Op het (digitale) testbewijs zelf staan alleen de eerste letter van de voornaam en de eerste letter van de achternaam, de geboortemaand en de geboortedag van de geteste persoon. Bij de ingang moet dat bewijs worden getoond, in combinatie met het legitimatiebewijs.
Komen er ook verplichte toegangstesten in het onderwijs?
De wet voorziet in die mogelijkheid, maar het kabinet wil daar alleen gebruik van maken als de afstandsregel van 1,5 meter ook het komende studiejaar nog noodzakelijk blijft en deze „een substantiële hoeveelheid fysiek onderwijs” in de weg staat. Noch voor studenten, noch voor docenten mag de test in dat geval echter worden verplicht.