‘Stimuleer installatie hybride warmtepompen voor klimaat’
Vanaf 2024 moeten ieder jaar minimaal 100.000 hybride warmtepompen worden geplaatst in woningen en gebouwen. Een coalitie van maatschappelijke organisaties wil dat een nieuw kabinet daarvoor 600 miljoen euro vrijmaakt. Techniek Nederland, Natuur & Milieu en Netbeheer Nederland pleiten voor een grootschalige inzet van hybride warmtepompen, omdat volgens de organisaties tot 70 procent op aardgas kan worden bespaard. Daardoor gaat ook de CO2-uitstoot flink omlaag.
Daarnaast gaat het volgens de organisaties niet snel genoeg met het aardgasvrij maken van woningen en woonwijken. De hybride warmtepomp is goedkoper dan een volledige warmtepomp en kan op koude dagen nog steeds gebruik maken van aardgas. Hierdoor zullen mensen het grootste deel van het jaar aardgasvrij kunnen verwarmen, alleen in koude winters springt de cv-ketel bij. Voorzitter Doekle Terpstra van Techniek Nederland: „Woonwijken aardgasvrij maken, daar gaan we mee door. Maar als we op koers willen blijven voor het Klimaatakkoord en de Parijs-doelstellingen zijn hybride warmtepompen een onmisbare tussenstap.”
Jaarlijks worden ruim 400.000 cv-ketels op aardgas vervangen. De coalitie wil dat installateurs waar mogelijk een nieuwe hr-ketel combineren met een hybride warmtepomp. Directeur Marjolein Demmers van Natuur & Milieu: „Hybride warmtepompen zijn beter voor het klimaat dan de traditionele cv-ketel. Daarom is het belangrijk deze verwarmingstechniek te stimuleren.”
De Coalitie HR-Hybride wil de toepassing van hybride warmtepompen samen met de overheid gaan stimuleren. Dit moet onder meer gebeuren met een groot aantal voorbeeldprojecten, productinnovatie en monitoring van de prestaties van hybride systemen. Daarnaast is het opleiden van extra vakbekwame warmtepompmonteurs een belangrijk onderdeel van de plannen.