Versierde dakpannen ten bate van Pluimveemuseum
Gerard Doest (90) verkoopt versierde dakpannen ten bate van het Nederlands Pluimveemuseum in zijn woonplaats Barneveld, dat door de coronacrisis in financiële problemen is geraakt.
Hij wilde juist met zijn hobby stoppen, maar toen Doest vernam dat het Pluimveemuseum bij gebrek aan bezoekers met sluiting werd bedreigd, ging hij toch maar door met dakpannen versieren. Het museum verkoopt ze nu voor 15 euro per stuk. „Alle beetjes helpen”, aldus de voormalige huisschilder.
Versiert u al lang dakpannen?
„Dertig jaar geleden leerde ik het als tijdverdrijf in zorgcentrum Norschoten in Barneveld. Ik revalideerde er voor mijn heup. Toen mijn vrouw en ik later in ouderencentrum Avondrust in Voorthuizen woonden, heb ik het opgepakt als actie voor een duofiets die ze daar graag wilden hebben.”
U vindt het een leuke bezigheid?
„Het is heel precies werk. De afbeeldingen staan op flinterdunne servetten. Die moet je goed op de pan zien te krijgen met speciale lijm, zo glad mogelijk. Als het gaat drogen, lijkt het alsof de plaatjes er met de kwast op zijn geschilderd. Na het plakken komen er drie lagen lak overheen. De pannen moeten als ze buiten hangen tegen weer en wind kunnen. Met één pan ben ik wel zeven uur bezig. In totaal heb ik er een paar duizend versierd.”
Altijd voor een goed doel?
„Ja, onder meer voor Neboplus in Barneveld, waar ik nu woon, voor een biljarttafel en voor een uitje van de bewoners van de gesloten afdeling naar de vlindertuin in Harskamp. Ik zit in een rolstoel, maar dit kan en mag ik nog doen. Ik krijg er kracht van boven voor en ik kan mensen er wat geluk mee geven.”
Nu wilde u stoppen?
„Het is best zwaar werk. Die pannen wegen wel wat en gaan geregeld door je handen heen. Voor het museum heb ik het wel over. Als geboren Barnevelder wil je toch niet dat het dicht gaat? Zo veel mensen uit het hele land genieten ervan.”
Inmiddels is het dreigende faillissement afgewend, het museum krijgt coronasubsidie van de gemeente.
„Dat is goed nieuws. Alle beetjes helpen om het museum overeind te houden. Ook die beetjes van mij.”
In de schijnwerpers: rubriek met opmerkelijk regionaal nieuws