Kerk & religie

Ds. G. R. Procee: Tot zegen zijn, waar dan ook

Ds. G. R. Procee voelt zich verbonden met kerken in andere landen. Binnenkort zijn dat ook de kerken in Nederland. Hij en zijn vrouw vertrekken naar Canada waar al hun kinderen en kleinkinderen wonen. „Ik hoop dat ik tot zegen mag zijn in Gods kerk, waar dat ook mag zijn.” Op 1 april ging hij met emeritaat.

Jan van Reenen
8 April 2021 19:07
Ds. G. R. Procee is met emeritaat. Hij vestigt zich in Canada. beeld Cees van der Wal
Ds. G. R. Procee is met emeritaat. Hij vestigt zich in Canada. beeld Cees van der Wal

Het huis in Middelharnis is bijna leeg. De volle verhuisdozen staan klaar voor de overtocht naar Canada. De tuinstoelen zitten goed. Dinsdag hebben ds. Procee en zijn vrouw zich in Den Haag laten testen op corona, verplicht voor een vliegreis. Ze hopen binnenkort in het vliegtuig te stappen naar Canada, met alle daarbij behorende voorzorgsmaatregelen.

Ze gaan wonen in Tillsonburg (Ontario) en worden lid van de Free Reformed Church (FRC) van Oxford, een zusterkerk van Christelijke Gereformeerde Kerken. Zijn schoonzoon ds. D. H. Kranendonk is daar predikant en hoopt over enkele maanden te vertrekken vanwege een benoeming aan het Puritan Reformed Theological Seminary in Grand Rapids (VS). Ds. L. J. Bilkes uit Dundas heeft het beroep naar de gemeente aangenomen.

Ds. Procee kent de weg in Canada. Hij stond 22 jaar in de FRC van Hamilton, op ongeveer een uur rijden van Tillsonburg. Hij was actief in het kerkelijke leven van de FRC en was een van de oprichters van de organisatie Come Over and Help (COAH), een zelfstandige afdeling van de Nederlandse hulpverleningsorganisatie Kom Over En Help (KOEH), waarvan hij nog steeds bestuurslid is.

„Ik wil ook in Canada graag dienstbaar zijn in de kerk. Door middel van Come Over and Help hoop ik de bredere kerken te dienen. Anders dan de Nederlandse stichting legt COAH zich vooral toe op de ondersteuning van de verkondiging van het Evangelie.”

Daarnaast hoopt hij in gemeenten van de FRC te preken en interkerkelijke contacten op te bouwen. „In de omgeving zijn kerken met een Bijbelse boodschap, een aantal met een Nederlandse achtergrond, maar er zijn ook Schotse kerken en baptistengemeenten waarmee ik me verwant voel.”

Veel goeds

Ds. Procee vindt dat het land dat hij achterlaat veel goeds te bieden heeft. „Ook al behoort Nederland tot de meest seculiere landen van Europa, toch zijn er veel kerken waar de reformatorische boodschap verkondigd wordt, meer dan in Canada. Het reformatorisch onderwijs is heel waardevol. Een partij als de SGP is uniek in de wereld en een krant als het RD is bijzonder. We blijven de interneteditie lezen.”

Nederland is volgens hem wel een beetje „kleinburgerlijk.” „Er wordt wat afgepolderd. Overal bestaan regels voor en er zijn alsmaar weer rapporten. Wat meer pragmatisme is niet verkeerd.”

Ds. Procee had in Nederland veel interkerkelijke contacten. „Ik voel me thuis bij een Schriftuurlijk-bevindelijke prediking en beperkte me niet tot de kring van Bewaar het Pand, waarmee ik me verbonden voel.”

Hij vindt het belangrijk dat predikanten elkaar bemoedigen en opscherpen, „zoals men ijzer met ijzer scherpt. Daarvoor is het nodig een goede relatie met elkaar te hebben in liefde en ootmoed, wetend dat je zelf ook je fouten hebt. En je moet je er voortdurend van bewust zijn dat die ander ook het goede zoekt voor Jeruzalem.”

Niet alleen de contacten met de kerken uit de gereformeerde gezindte liggen de predikant na aan het hart, ook evangelisatiewerk vindt hij belangrijk. Tot vorig jaar september was hij voorzitter van Evangelisch Centrum Rehoboth in Gent. Samen met anderen stond hij soms op een plein in de Vlaamse stad om te evangeliseren. „Elk mens buiten Christus heeft een leeg hart.”

Opwekking

„Een opwekking is nodig”, vervolgt ds. Procee. „Ik hoop erop en bid er voor. Soms zie ik iets van de manier waarop de Heere doorgaat met Zijn werk, ook onder jongeren. Soms merk ik dat catechisanten een verlangen hebben naar de Heere en dat ze zoeken naar wat echt en waar is. Er zijn voorbeelden te zien van jongeren die Christus leren kennen en groeien in de genade.”

Zorg heeft ds. Procee over de toenemende wereldgelijkvormigheid en de vele verleidingen in deze tijd. „De ethische norm in onze maatschappij verandert. Het heidendom keert terug en heeft ook invloed in de kerk. Het is de lucht die we inademen en die effect sorteert op de mensen.”

Daartegen is maar een remedie, aldus ds. Procee. Hij citeert de tekst uit Kolossenzen 3:1, waarover hij tijdens zijn afscheidsdienst op tweede paasdag preekte. „We moeten de dingen zoeken die boven zijn, waar Christus is. Zonder de gemeenschap met Christus kan men niet staande blijven in deze wereld en overleeft men het niet. Ik zie ernaar uit dat mensen in die gemeenschap met Hem geleid worden. Het lijkt er nu op dat de duivel het wint, maar dat gebeurt niet, want Jezus heeft overwonnen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer