De wereld is in de greep van de coronacrisis. Nederland is tot en met 20 april in een harde lockdown. Ook geldt er een avondklok. Volg in dit liveblog het coronanieuws.
Advertentie
De voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) Ernst Kuipers vindt het starten met evenementen waar alleen mensen met een recente negatieve coronatest naar binnen mogen een goede ontwikkeling. Volgens de arts kunnen er veel belangrijke gegevens worden verzameld.
„Dit biedt een goede mogelijkheid onder gecontroleerde omstandigheden”, aldus Kuipers. „Het zal veel belangrijke kennis genereren en tevens een aanzet zijn om in de komende langere periode zo veel en snel als mogelijk te versoepelen.”
In de ziekenhuizen wordt het steeds drukker met coronapatiënten, maar volgens Kuipers is het openen van veel musea, attracties en monumenten verantwoord door de goede controle. Hij zei dinsdag hetzelfde over het openen van de terrassen.
Kuipers ontfermt zich als voorzitter van het LNAZ over de hoeveelheid patiënten op de intensive cares in Nederland. Volgens hem is het daar nu heel druk. De piek voor de zorg in de derde golf van de epidemie veroorzaakt door het coronavirus is volgens de rekenmodellen bijna in zicht en valt waarschijnlijk iets lager uit dan verwacht.
Toegangstesten op het coronavirus moeten wat de horecabranche betreft geen voorwaarde zijn voor de heropening van cafés, restaurants of buitenterrassen. Dat laat branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten nadat het kabinet heeft bekendgemaakt met toegangstests weer bezoek aan onder andere musea, dierentuinen, sportwedstrijden en andere evenementen mogelijk te maken.
KHN vindt het positief als de proeven met coronatests voor toegang tot openbare gelegenheden bijdragen aan een snellere heropening van de maatschappij. „Het moet echter niet in de weg staan van voortvarend vaccineren, het ons houden aan de basisregels én de wil om het normale leven weer op te pakken”, voegt de belangenorganisatie daar aan toe.
KHN vindt dat de door de branche zelf opgestelde routekaart voor versoepelingen van lockdowns leidend moet zijn voor de heropening van de horeca. Volgens die routekaart zouden horecagelegenheden bij het risiconiveau ‘zeer ernstig’, die nu voor heel Nederland geldt, grotendeels dicht moeten blijven. Alleen zaalverhuur met maximaal vijf gasten per vierkante meter is volgens die alternatieve routekaart mogelijk.
De proef met het AstraZeneca-vaccin op kinderen wordt tijdelijk stopgezet vanwege de problemen die het lijkt te veroorzaken. De Universiteit van Oxford, dat het vaccin ontwikkelde met de Brits-Zweedse farmaceut AstraZeneca, begon in februari met het testen van het vaccin op enkele honderden jongeren tussen de 6 en 17 jaar om te kijken of het deze leeftijdsgroep ook beschermt tegen het virus.
Er wordt nu een pauze ingelast tot meer duidelijk is over de bloedproppen die het mogelijk veroorzaakt, meldt een woordvoerder van de universiteit aan persbureau Dow Jones. Er wordt gewacht op informatie van de Britse medicijnwaakhond voordat nieuwe prikken worden gezet.
Het vaccin is tot nu toe alleen goedgekeurd voor volwassenen. De onderzoekers van de Britse universiteit proberen via proeven bij driehonderd jongeren uit te vinden wat voor hen de optimale dosering is. Daarvoor krijgen ruim tweehonderd kinderen het echte vaccin en de rest een placebo. Bij hoeveel kinderen een prik is gezet, is niet bekendgemaakt. Het concurrerende vaccin van Pfizer en BioNTech is veilig en beschermend voor kinderen van 12 tot 15 jaar, meldden die bedrijven vorige maand.
De afgelopen weken is er onrust over het AstraZeneca-vaccin vanwege de zeldzame combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes waar enkele tientallen mensen na vaccinatie mee kampten.
Meerdere Europese landen, waaronder Nederland, hebben daarom een prikpauze ingelast. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) komt deze week met een nieuw advies.
De Museumvereniging en de Nationale Monumentenorganisatie zijn blij dat er bij wijze van proef weer beperkt bezoekers mogen worden toegelaten de komende weken. Volgens de monumentenorganisatie kunnen de beheerders niet wachten tot het zover is. Op 9, 10 en 11 april mogen de monumenten een aantal negatief geteste bezoekers ontvangen als onderdeel van de pilot die is gestart door de overheid. Musea mogen op meerdere dagen in april open.
Veel beheerders van monumenten zagen de afgelopen maanden duizenden wandelaars rond hun kasteel, kerk, fort of ander erfgoed lopen, maar ze mochten niet naar binnen. Nu komend weekend onder voorwaarden wel bezoekers zijn toegestaan, worden er op meerdere plaatsen speciale evenementen georganiseerd. „We zijn enthousiast en hebben extra activiteiten gepland voor dit bijzondere weekend, zoals rondleidingen en livemuziek op zaterdag en zondag”, zegt Anja Bon van de Buitenplaats Groeneveld in Baarn.
De Museumvereniging zegt dat de musea goed zijn voorbereid op bezoekers. De strenge maatregelen van voor de gedwongen sluiting zijn nog steeds van kracht. Volgens de vereniging is het belangrijk dat musea weer opengaan. „Samen vertellen musea het hele, actuele verhaal van onze steeds veranderende samenleving”, aldus de vereniging in een verklaring.
Mensen die een toegangsbewijs hebben voor een evenement waar beperkt bezoek wordt toegelaten, moeten zich bij een speciale teststraat laten testen op het coronavirus. De testafspraak kan worden gemaakt op de website testenvoortoegang.nl. De test moet binnen 40 uur voor het evenement worden afgenomen. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Een afspraak moet uiterlijk twee weken van tevoren worden gemaakt, staat op
de website.
Mensen met een toegangsbewijs voor bijvoorbeeld het museum of een theater kunnen een afspraak maken voor de sneltest op een daarvoor aangewezen locatie. De uitslag is er binnen een uur. Een negatief testbewijs van bijvoorbeeld de GGD-teststraat is niet geldig om toegang te krijgen tot het evenement en de uitslag van een thuistest ook niet. „Dit omdat je er zeker van wil zijn dat iemand ook echt negatief getest is”, zegt coronaminister Hugo de Jonge.
Als de uitslag op de coronatest negatief is, dan komt er via de e-mail een code binnen die in de CoronaCheck-app kan worden gezet. Met die code kunnen mensen toegang krijgen tot een evenement of activiteit. „Je koopt een kaartje, laat je dan testen. Bij een negatieve test mag je naar binnen. Bij een positieve uitslag laat je je opnieuw testen bij de GGD en ga je in quarantaine”, aldus de minister. De Jonge verwacht dat er dagelijks ongeveer 8000 testen nodig zijn voor alle activiteiten.
Keukenhof mag op vrijdag 9, zaterdag 10 en zondag 11 april beperkt open voor publiek. Er mogen dan 5000 bezoekers per dag naar binnen. Dit is onderdeel van het programma Testen voor Toegang van de overheid om Nederland weer geleidelijk te openen. Ook het weekend daarna zijn er testdagen. In mei komen mogelijk verdere versoepelingen.
„Wij zijn blij dat deze eerste stap gezet mag worden en we hopen later dit voorjaar alsnog meer bezoekers te kunnen ontvangen”, aldus Keukenhof-directeur Bart Siemerink. „We laten graag zien dat mensen in Keukenhof veilig een wandeling kunnen maken. We hebben afgelopen weken overal gepleit voor onze openstelling en we zijn blij dat nu een aantal bezoekers kan genieten van het park. Keukenhof staat in volle bloei en iedereen wil graag zelf de bloemenpracht beleven.”
Bezoekers moeten maximaal 40 uur voorafgaand aan hun bezoek getest worden. Dat kan alleen op een aantal vastgestelde testlocaties in het land. Hieraan zijn geen kosten verbonden. Daarnaast kunnen bezoekers online een ticket voor Keukenhof met een vaste aankomsttijd kopen, via www.keukenhof.nl. Alle reguliere coronamaatregelen zijn van toepassing.
De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen, zijn „voorzichtig opgetogen” over het plan van het kabinet om steeds meer coronamaatregelen los te laten. Deze nieuwe ‘routekaart’ maakt geleidelijk meer mogelijk in de samenleving. „Het is een realistisch, goed doordacht plan”, zei voorzitter Hubert Bruls dinsdag na afloop van het beraad.
Tijdens deze bijeenkomst presenteerde minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) alle voornemens. Maar het kabinet is volgens Grapperhaus „op diverse fronten bezig”. Naast dit openingsplan staan er ook honderden activiteiten met toegangstesten op de planning en enkele grote Fieldlabs zoals de 3FM Awards. Deze activiteiten beginnen al eerder. „Alles speelt een rol”, stelt de minister.
De burgemeesters pleiten er al weken voor om eerst buitenactiviteiten mogelijk te maken en dan de activiteiten binnen. „Eerst klein en dan groot. Eerst jongeren en dan anderen. Het gaat om veel meer dan alleen de terrassen”, aldus Bruls.
Volgende week beslist het kabinet over het openingsplan, een soort nieuwe routekaart. Meer details worden volgende week tijdens de persconferentie van de premier en minister van Volksgezondheid duidelijk. Volgens Grapperhaus kunnen vanaf 20 april „echt stappen worden gezet”. „Tot de zomer blijft het op sommige punten nog even doorbijten, maar het overgrote deel aan beperkingen hebben we nu wel gehad.”
Het kabinet start deze maand nog met proeven met toegangstesten, om bezoek aan plekken zoals musea en dierentuinen en sportgelegenheden weer mogelijk te maken. Dat laat het ministerie van Volksgezondheid dinsdag weten.
Coronaminister Hugo de Jonge denkt dat met „toegangstesten voorzichtig en verantwoord” activiteiten weer mogelijk zijn. Het gaat bij de proeven, die door het hele land worden gehouden, om „niet-vergunningplichtige activiteiten, op maximaal drie aaneengesloten dagen in de maand april met een beperkt aantal bezoekers”.
Bezoekers moeten voordat ze een locatie bezoeken een sneltest laten doen bij een teststraat van de Stichting Open Nederland. Met een negatief testresultaat kunnen ze vervolgens naar binnen.
Justitieminister Ferd Grapperhaus sprak dinsdag met de burgemeesters van het Veiligheidsberaad over de plannen. „Per 20 april kunnen we stappen zetten”, zei hij na afloop. De ministerraad praat er vrijdag verder over en wil dan ook een „openingsplan” vaststellen. Op de eerstvolgende coronapersconferentie, op 13 april, wordt er meer bekend.
Advertentie
Alle volwassenen in de Verenigde Staten komen binnenkort in aanmerking voor een coronavaccinatie. De streefdatum is 19 april, aldus een regeringswoordvoerder over de aankondiging door president Joe Biden later dinsdag. Een inenting is dan niet meer afhankelijk van bijvoorbeeld leeftijd of gezondheidstoestand.
Het Amerikaanse vaccinatieprogramma is fors uitgebreid, waardoor steeds meer Amerikanen steeds vlugger een coronaprik kunnen krijgen. Onlangs zei Biden nog dat rond 19 april 90 procent van de volwassen Amerikanen een prik zou moeten kunnen krijgen. Afgelopen weekeinde waren er voor het eerst meer dan 4 miljoen inentingen op een dag. Het gemiddelde ligt op 3,1 miljoen per dag.
Als het heropenen van terrassen leidt tot een betere naleving van de coronamaatregelen, dan is dat „verstandig beleid”, vindt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). De ziekenhuisbestuurder reageert welwillend op het pleidooi van burgemeesters van de vier grote steden. Zij zien liever open terrassen dan overvolle parken.
„De burgemeesters zien goed wat er gebeurt en geven aan: dit is voor ons heel moeilijk te handhaven”, zegt Kuipers. „Misschien gaat het gecontroleerder als je het op een andere manier doet.” Wat de voorzitter van de acute zorgsector betreft is „alles dat lukt om de naleving vol te houden verstandig”. Hij voegt er wel een algemene waarschuwing aan toe: „Als je te snel versoepelt, kun je nog gemakkelijk ontsporen.”
Op de intensive cares van de Nederlandse ziekenhuizen liggen nu 750 mensen die ernstig ziek zijn geworden door het coronavirus. Dat is het hoogste aantal sinds 30 april vorig jaar. „Op de ic’s is continu grote drukte”, zegt Kuipers daarover. Hij signaleert tegelijkertijd dat de instroom iets lijkt af te vlakken. „Het valt nog niet te zeggen of die trend doorzet, maar dat hopen we.” Nog altijd ziet de LNAZ-voorzitter „geen enkele indicatie dat wij gaan uitkomen op een zwart scenario”.
Burgemeesters in het Veiligheidsberaad hebben dinsdag opnieuw opgeroepen om de terrassen te openen. „Volgende week is de persconferentie van de premier en de minister van Volksgezondheid. Dan gaan we het hopelijk horen. 21 april zou de snelste optie zijn”, zegt burgemeester Jan van Zanen van Den Haag voorafgaand aan het beraad. Ook ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid), Ferd Grapperhaus (Veiligheid) en staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) schuiven aan bij de bijeenkomst van de 25 voorzitters van de veiligheidsregio’s.
De openbare ruimte is volgens de burgemeesters schaars. Door terrassen te openen, maar ook andere plekken zoals de Hortus of Artis in Amsterdam, is de buitenruimte voor de bestuurders beter te handhaven.
Pieter Broertjes van Hilversum verwacht eerder dat begin mei maatregelen worden versoepeld. Volgens hem kan de samenleving „niet eeuwig” op slot blijven, ook al zouden er nog een vierde of vijfde golf aan besmettingen aankomen. „Mensen gaan toch naar buiten als het mooi weer is, dan kunnen we het beter reguleren”, aldus Emile Roemer van Alkmaar. Antoin Scholten van Venlo plaatst hierbij wel een kanttekening. „Als
Limburg open kan en Duitsland niet, dan hebben wij een probleem.” Hij verwacht dan een enorme toeloop naar de Nederlandse terrassen.
De burgemeesters en de leden van het kabinet bespreken dinsdag opnieuw het versoepelen van het coronabeleid.
De politie heeft vorige week een einde gemaakt aan 57 illegale feesten. Dat zijn er meer dan de week ervoor, toen waren het er vijftig. Ook deelde de politie 6392 avondkloekboetes uit, de week ervoor 6423.
Het aantal boetes voor groepsvorming is, ondanks de drukte in parken, ongeveer hetzelfde gebleven. Vorige week waren het er 144, de week ervoor 140. In meerdere steden was het vanwege het lekkere weer vol in parken. Veel mensen hielden zich niet aan de coronamaatregelen. „Die mensen hebben niet allemaal een boete gekregen,” vertelt een woordvoerder van de politie. „We vonden het voldoende om de parken te sluiten en de parkgangers naar huis te sturen.”
De politie deelde minder waarschuwingen uit aan mensen die de coronamaatregelen negeerden. Vorige week kregen 176 mensen een waarschuwing. De week ervoor waren dat er 204.
Het aantal nieuwe coronagevallen is afgelopen etmaal gedaald. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) telde tussen maandagochtend en dinsdagochtend 5592 positieve tests, 273 minder vergeleken met vorige week dinsdag.
Ook vergeleken met het gemiddelde van de afgelopen zeven dagen is het aantal nieuwe besmettingen gedaald. In de afgelopen week registreerde het RIVM gemiddeld 6884 besmettingen per etmaal.
Op maandagen en dinsdagen ligt het aantal nieuwe gevallen vaak onder het weekgemiddelde doordat minder mensen zich in de weekeindes laten testen. In de loop van de week komt het aantal nieuwe gevallen boven dat gemiddelde uit.
Het aantal sterfgevallen door corona steeg het afgelopen etmaal met 20. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Als een coronapatiënt overlijdt, wordt dit soms pas na een tijdje doorgegeven. Maandag werden 8 overlijdens geregistreerd.
In Amsterdam en Den Haag werden de meeste besmettingen vastgesteld afgelopen etmaal, respectievelijk 231 en 206. In Rotterdam werden 188 nieuwe coronagevallen geteld, in Utrecht 175 en in Tilburg 119.
Sinds het begin van de uitbraak zijn ruim 1,3 miljoen mensen in Nederland positief getest. Van meer dan 16.600 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden.
Slechts 0,1 procent van de coronabesmettingen valt te herleiden naar contacten in de buitenlucht. Dat concludeert de Ierse gezondheidsdienst HPSC, die volgens The Irish Times ruim 232.000 coronagevallen onder de loep nam.
De onderzoekers konden bij slechts 262 besmettingen in Ierland vaststellen dat die buiten hadden plaatsgevonden. De HPSC noemt het voorbeeld van twee gezinnen die buiten aan het klussen waren. Dat leidde tot 7 besmettingen. Onderzoekers konden ook besmettingen herleiden naar bouwplaatsen en sportactiviteiten.
In de praktijk raakten mogelijk meer mensen buitenshuis besmet. Het lukt vaak niet om vast te stellen waar iemand het virus precies heeft opgelopen. Toch hebben internationale onderzoekers al eerder geconcludeerd dat mensen binnenhuis aanmerkelijk meer risico lopen om besmet te raken dan buiten.
Na weken van forse stijgingen is het aantal vastgestelde coronabesmettingen afgelopen week met 7 procent afgenomen ten opzichte van de week daarvoor. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde in zeven dagen 48.186 positieve testresultaten. Bij het gunstige cijfer moet worden aangetekend dat 10 procent minder testen werden afgenomen.
„Deze daling komt mogelijk doordat minder mensen zich hebben laten testen tijdens het paasweekend”, meldt het RIVM. „De komende dagen zal duidelijk worden of de daling in het aantal positieve testuitslagen doorzet.” De afname was het sterkst onder ouderen boven de 80 jaar (-15 procent) en onder jongeren tot 18 jaar (-11 procent).
Het aantal nieuwe coronagevallen steeg in de week van 23 tot 30 maart nog met 13 procent. In de weken daarvoor noteerde het RIVM een toename van 16 procent en 24 procent. De stijgende lijn die halverwege februari werd ingezet, kwam begin maart ook even tot stilstand, om daarna toch weer steil verder omhoog te gaan.
Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is sinds maandag gestegen tot 2495. Afgelopen etmaal kwamen er 121 nieuwe patiënten bij, wat het de grootste toename maakt sinds 4 januari. Dat maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) bekend.
Op de intensive cares liggen nu 750 coronapatiënten, wat opnieuw een stijging is ten opzichte van een dag eerder. De laatste keer dat er zoveel patiënten op de ic’s lagen, was 30 april vorig jaar.
De nieuwe coronagevallen kwamen vooral terecht in de verpleegafdelingen. Daar kwamen 117 nieuwe coronapatiënten bij, wat het totaal op 1745 brengt.
Minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) roept ondernemers op de ondersteuningsregeling TONK gewoon aan te vragen. „Bij deze”, zegt de bewindsman. „De regeling is er niet voor niets.” Het aantal TONK-aanvragen dat binnenkomt ligt vele malen lager dan verwacht, en zijn ministerie gaat achterhalen waar dat vandaan komt.
De Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten is in het leven geroepen voor ondernemers voor wie andere steunregelingen, zoals de Tozo, geen soelaas bieden, bijvoorbeeld omdat hun partners voldoende inkomen hebben. De TONK moet ervoor zorgen dat deze mensen alsnog hun noodzakelijke rekeningen kunnen betalen. Omdat de lockdown steeds verlengd wordt, is het budget hiervoor recentelijk zelfs verdubbeld, maar bij de meeste gemeenten komt slechts tien procent van de verwachte aanvragen binnen.
„Dat is niet zomaar een verschil, dat is echt een fors verschil”, zegt Koolmees. Er is niet een duidelijke reden waarom ondernemers huiverig zijn aan te kloppen bij het TONK-loket. Mogelijk kennen ondernemers de regeling niet, maar volgens zelfstandigenverenigingen stellen sommige gemeenten strenge voorwaarden aan het toekennen van de steun. Koolmees wijst erop dat gemeenten zelf over de regels rond de TONK gaan, maar dat ook bij de meest coulante gemeenten de aanvragen flink achterblijven.
De SP vroeg in het eerste vragenuurtje van de nieuwe Tweede Kamer aandacht voor de kwestie. Ook andere partijen waren kritisch op de achterblijvende aanvragen. Koolmees belooft de situatie aan te kaarten bij de gemeenten, waar hij wekelijks overleg mee heeft. Maar hij benadrukte nog eens dat hij de gemeenten niet kan dwingen soepele regels te hanteren. Wel heeft hij meerdere keren beloofd de gemeenten op te roepen de steun vooral zo ruimhartig mogelijk toe te kennen.
Het kleine Saarland heeft dinsdag als eerste Duitse deelstaat de coronamaatregelen verregaand versoepeld. Inwoners mochten met een negatieve uitslag van een coronatest op zak weer een bezoek brengen aan horecazaken, bioscopen en andere openbare gebouwen.
De regionale autoriteiten in de deelstaat, die grenst aan Luxemburg en Frankrijk, vonden dat het gerechtvaardigd was om na Pasen te stoppen met strenge maatregelen. Het aantal coronabesmettingen per 100.000 inwoners ligt relatief laag en er wordt op grote schaal getest.
„Meer testen, meer waakzaamheid en meer mogelijkheden: dat is onze formule”, zei deelstaatpremier Tobias Hans, een partijgenoot van bondskanselier Angela Merkel. Die landelijke regeringschef liet onlangs al blijken geen fan te zijn van het ‘Saarland-model’. Merkel noemde het te vroeg om al maatregelen te versoepelen.
Duitsland zit sinds december in lockdown, maar deelstaten hebben veel bevoegdheden om hun eigen beleid te maken. Dat heeft geleid tot een lappendeken aan coronamaatregelen. Zo kregen inwoners van Berlijn en Hamburg tijdens Pasen juist te maken met strengere maatregelen.
Op de achtergrond speelt mee dat Duitsers in september weer naar de stembus moeten om een nieuw parlement te kiezen.
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) komt „woensdag laat” met een oordeel over het coronavaccin van AstraZeneca. Dat zegt Eurocommissaris Stella Kyriakides (Volksgezondheid). De Cypriotische zegt dat ze nauw contact heeft met de in Amsterdam gevestigde vaccinwaakhond.
Enkele tientallen mensen in Europa hebben last gekregen van een zeldzame combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie). Dat gebeurde kort nadat ze het AstraZeneca-vaccin hadden gekregen. In Nederland zijn vijf meldingen bekend. Bij drie van hen kwamen de bloedpropjes bij de longen terecht. Een vrouw is aan zo’n embolie overleden. Een andere vrouw kreeg ook een hersenbloeding. Een veiligheidscommissie van de Europese toezichthouder kijkt of er een verband is tussen het vaccin van AstraZeneca en de klachten.
Het hoofd vaccinatiestrategie van het EMA, Marco Cavaleri, zei dinsdag in Italiaanse media dat er inderdaad een verband is. Het EMA zou volgens hem op korte termijn met een mededeling komen. Eerder was gezegd dat het EMA woensdag met een oordeel zou komen. Daarom geldt de Nederlandse vaccinatiepauze voorlopig tot en met woensdag.
Demissionair minister Bas van ’t Wout (Economische Zaken) noemt het faillissement van D-Reizen „natuurlijk vreselijk nieuws, voor de mensen die er werken en de eigenaren”. Hij benadrukt dat het kabinet alles op alles zet om zo veel mogelijk bedrijven door de coronacrisis heen te helpen. „Maar helemaal voorkomen dat er bedrijven omvallen kunnen we natuurlijk nooit, hoe triest dat ook is.”
Door de coronapandemie hebben reisbedrijven het afgelopen jaar veel vakanties moeten annuleren. Klanten kregen vaak een voucher, maar kunnen na een jaar alsnog hun geld terugvragen. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een speciaal fonds waar ondernemingen daarvoor geld kunnen lenen. Maar voor D-Reizen komt die regeling te laat.
VVD-Kamerlid Thierry Aartsen vindt dat „verschrikkelijk zuur”. Hij wil tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer van zijn partijgenoot Van ’t Wout weten of het voucherfonds niet eerder aan de slag had kunnen gaan.
Maar de minister benadrukt dat het optuigen van dergelijke regelingen nu eenmaal ingewikkeld en tijdrovend is. „Er wordt al ongelofelijk hard gewerkt om zoveel mogelijk ondernemers zo snel mogelijk te ondersteunen”, verzekert hij.
Doordat de wereldeconomie dit jaar aanzienlijk harder aantrekt dan gedacht, is er ook in Nederland meer economische groei mogelijk. Dat denkt het Internationaal Monetair Fonds (IMF), dat zijn ramingen mondiaal en ook voor Nederland heeft opgekrikt. De economische vooruitzichten in de wereld zijn verbeterd door het forse Amerikaanse coronasteunpakket van president Joe Biden. Ook de voortgang van vaccinatiecampagnes helpt mee om sneller uit de coronacrisis te komen.
Volgens de organisatie uit Washington laat de Nederlandse economie dit jaar 3,5 procent groei zien, gevolgd door een plus van 3 procent volgend jaar. Enkele maanden terug voorzagen de rekenmeesters hier zowel voor 2021 als voor 2022 nog 3 procent groei.
Met deze prognose onderscheidt het IMF zich van bijvoorbeeld het Centraal Planbureau (CPB). Dat temperde zijn verwachtingen voor de Nederlandse economie onlangs juist iets. Mogelijk speelt mee dat het CPB in
Nederland dichter op bepaalde gegevens zit, terwijl het IMF - zeker in deze grote voorjaarsraming - meer kijkt naar het grote plaatje.
Volgens het fonds is het beeld voor de wereld als geheel een stuk gunstiger geworden. De wereldeconomie leeft dit jaar waarschijnlijk met 6 procent op, denkt het IMF. Bij de vorige raming in januari was nog sprake van een plus van 5,5 procent. Voor volgend jaar rekent het IMF mondiaal op 4,4 procent groei, 0,2 procentpunt meer dan eerder voorzien. Vooral in de Verenigde Staten ziet het beeld er rooskleuriger uit. Dat is gunstig voor bijvoorbeeld de wereldhandel en daar profiteren veel andere landen weer van.
Voor de Amerikaanse economie is de prognose voor dit jaar met meer dan 1 procentpunt verhoogd tot 6,4 procent groei. Ook in 2022 zal de grootste economie ter wereld het waarschijnlijk beduidend beter doen. Naast de forse coronasteun, zijn de VS ook redelijk snel als het gaat om het vaccineren van de bevolking. Datzelfde geldt voor het Verenigd Koninkrijk, waar het IMF dit jaar eveneens op aanzienlijk meer groei rekent.
De opwaartse bijstelling voor de eurozone pakt met 0,2 procentpunt voor beide jaren een stuk kleiner uit. Het IMF legt niet uit waarom dat zo is, maar zegt in het algemeen dat verschillen tussen landen in grote mate worden bepaald door de maatregelen van overheden om de economie te steunen en het tempo waarin de bevolking een vaccin krijgt.
Het is bekend dat de vaccinatiecampagne in Europa niet zo snel gaat als bijvoorbeeld in de VS en Groot-Brittannië. Waar die landen bezig zijn met versoepelingen, worden in diverse Europese landen juist weer strengere coronalockdowns ingevoerd om een nieuwe virusgolf te bestrijden. Ook is er in de Europese Unie nog altijd geen goedkeuring van alle lidstaten voor het coronaherstelfonds van honderden miljarden euro’s. Die Europese steunregeling dreigt zelfs extra vertraging op te lopen, omdat het constitutioneel hof in Duitsland zich eerst wil buigen over bezwaren van tegenstanders.
Bijwerkingencentrum Lareb vindt het goed dat het coronavaccin van AstraZeneca op Europees niveau onderzocht wordt. Volgens Marco Cavaleri, hoofd vaccinatiestrategie van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), bestaat er een verband tussen dit vaccin en de zeldzame combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie). Enkele tientallen mensen liepen dit na vaccinatie op.
Er bestaat inderdaad een verband tussen het coronavaccin van AstraZeneca en de zeldzame combinatie van bloedstolsels (trombose) en een laag aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) die enkele tientallen mensen na vaccinatie hebben opgelopen. Maar de voordelen van het vaccin zijn nog altijd groter dan de risico’s, zegt Marco Cavaleri, hoofd vaccinatiestrategie van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) dinsdag in Italiaanse media.
„Er is een verband met het vaccin. Maar wat deze reactie veroorzaakt, dat weten we nog niet”, zegt Cavaleri.
Het EMA, de Europese toezichthouder voor vaccins, praat de komende dagen over het vaccin van AstraZeneca. Mogelijk komt een veiligheidscommissie van de organisatie woensdag met een oordeel. Tot nu toe zei het EMA dat een verband niet was aangetoond, maar ook nog niet kon worden uitgesloten.
Nederlanders die naar Duitsland reizen moeten vanaf dinsdag meteen kunnen aantonen dat ze negatief hebben getest op het coronavirus. Premier Armin Laschet van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft volgens lokale media gezegd dat de politie in het grensgebied steekproefgewijs gaat controleren.
Reizigers uit Nederland die in de deelstaat worden betrapt zonder testuitslag van minder dan 48 uur oud, riskeren een boete. De politie zal hen ook doorverwijzen naar een testlocatie in het grensgebied, zei een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken van de deelstaat tegen de Rheinische Post.
De GGD krijgt dagelijks tientallen telefoontjes van Nederlanders in een ‘schrijnende’ situatie door een ziekte of aandoening, die proberen een afspraak te krijgen voor een vaccinatie. Sommigen melden zich ook op de priklocatie, in de hoop op vaccins die aan het eind van de dag overschieten. „Er zijn locaties waar dagelijks een handvol mensen aan de deur staat, of meer”, zegt woordvoerder Jacqueline Toonen van koepel GGD GHOR in Trouw.
„Mensen smeken of ze gevaccineerd kunnen worden”, zegt Toonen. „Bijvoorbeeld van mensen die niet lang meer te leven hebben en de tijd die ze nog hebben graag nog een beetje in de buitenwereld willen komen. We begrijpen hun vraag, maar wij bepalen niet de vaccinatiestrategie.”
Eén zwaluw maakt nog geen zomer, maar het aantal nieuwe coronagevallen schiet voor het eerst in weken niet omhoog. Het blijft ongeveer gelijk aan vorige week, en misschien daalt het aantal zelfs. In de afgelopen week zijn waarschijnlijk minder dan 50.000 mensen positief getest, iets minder dan de week ervoor. Die afvlakking kan te maken hebben met Goede Vrijdag en Pasen, maar ook in de dagen ervoor was de verandering te zien.
Nieuwe groepen mensen zijn aan de beurt voor een inenting tegen het coronavirus. Zo krijgen ongeveer 390.000 mensen die in 1947 en 1948 geboren zijn vanaf dinsdag een uitnodiging voor hun eerste prik. In de afgelopen dagen konden zij alvast een afspraak inplannen, zodat ze zo snel mogelijk aan de beurt zouden komen.
In de komende weken krijgen ook ongeveer 560.000 mensen uit 1949, 1950 en 1951 een uitnodiging voor hun vaccinatie. Al deze zeventigers krijgen het coronavaccin van Pfizer en BioNTech. Zij kunnen terecht bij meer dan tachtig priklocaties van de GGD’en verspreid over het land.
De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen horen dinsdagmiddag meer over de pilots die het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Cultuur (VWS) wil houden met de coronatoegangstesten. Het ministerie is daarover in gesprek met diverse organisatoren, culturele instellingen en gemeenten. De burgemeesters willen meer weten over hoe, waar en wanneer die proeven gaan plaatshebben en welke gemeenten het ministerie daarvoor in gedachten heeft. Coronaminister Hugo de Jonge geeft een toelichting.
Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA), dat toezicht houdt op vaccins en geneesmiddelen, praat de komende dagen weer over het coronavaccin van AstraZeneca. Een veiligheidscommissie van de toezichthouder wil weten hoeveel bewijs er is voor een verband tussen het vaccin en gezondheidsklachten bij mensen die het middel hebben gekregen. Mogelijk komen ze woensdag met een oordeel.
De piek van de derde coronagolf valt naar verwachting lager uit dan eerder gedacht en komt halverwege deze maand. Dat stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in de laatste prognose, bevestigt OMT-lid Marc Bonten in Nieuwsuur.
Waar twee weken geleden verwacht werd dat eind april 1400 intensivecarebedden nodig zijn voor coronapatiënten, denken de experts nu dat de piek halverwege deze maand komt met ongeveer 800 bezette ic-bedden. „De verklaring is dat het de laatste weken meeviel hoe snel de toename van de bezetting van het aantal ic-bedden was”, zegt Bonten in Nieuwsuur.
„Daarbij moet opgemerkt worden dat de laatste paar dagen een sterkte toename is van het aantal bezette ic-bedden. Dat zit nu op 746. Dat zal zeker weer invloed hebben op de volgende voorspelling.”
Advertentie