Buitenland
Moskou neemt ‘maatregelen’ bij komst westerse troepen in Oekraïne

Het Kremlin heeft gewaarschuwd dat het sturen van NAVO-troepen naar Oekraïne de spanning daar verder zal doen oplopen. Moskou zou zich dan genoodzaakt zien om aanvullende „maatregelen” te nemen om de eigen veiligheid te garanderen, zei een Russische regeringswoordvoerder.

ANP
beeld AFP, Olga Maltseva
beeld AFP, Olga Maltseva

De NAVO maakte donderdag duidelijk ernstig bezorgd te zijn over de situatie in het Oost-Europese land. Daar staan Oekraïense regeringstroepen tegenover pro-Russische separatisten die hun eigen ‘volksrepublieken’ hebben uitgeroepen. Het geweld laait daar weer op, ondanks een vorig jaar gesloten wapenstilstand.

De woordvoerder van het Kremlin noemde de situatie aan de frontlinie in Oekraïne uitermate zorgwekkend. Hij zei dat daar sprake is van „provocaties”. Rusland heeft eerder al duidelijk gemaakt de Oekraïense autoriteiten daar verantwoordelijk voor te houden. Er liggen voor zover bekend geen plannen om NATO-troepen te sturen naar Oekraïne, dat geen lid is van die verdragsorganisatie.

Oekraïne beschuldigt Moskou ondertussen van een troepenopbouw aan de Oekraïense grens. Een hoge Oekraïense regeringsfunctionaris, die anoniem wilde blijven, zei dat het Russische leger bezig was de „militaire coördinatie” met de separatisten te verbeteren. „Hun gevechtseenheden zijn midden april klaar voor een offensief”, zei de bron tegen AFP.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer