Van student naar schuldenaar
Het afschaffen van de basisbeurs in ruil voor een fikse verbetering van de onderwijskwaliteit is een sprookje gebleken. Door het onzorgvuldige beleid van de VVD en de PvdA groeit er nu een schuldgeneratie op. Dit moet veranderen.
Het huidige leenstelsel moet om twee zwaarwegende redenen grondig op de schop. Ten eerste is het huidige stelsel een klap in het gezicht van studenten van wie de ouders middeninkomens hebben. Hun ouders zijn vaak financieel niet in staat (volledig) bij te dragen aan het betalen van de studie.
Tegelijkertijd hebben deze studenten niet of nauwelijks recht op een aanvullende beurs, omdat hun ouders teveel verdienen. Deze groep valt dus tussen wal en schip. DUO lijkt misschien met geld te strooien, maar jongeren zitten met een lening opgescheept die in een paar jaar op kan lopen tot tienduizenden euro’s. En door deze lening staan zij ook nog eens met 1-0 achter als ze bijvoorbeeld een hypotheek willen afsluiten. Een wrede werkelijkheid.
De tweede reden dat het leenstelsel niet langer houdbaar is, is dat de bezuiniging op studiefinanciering nauwelijks heeft geleid tot een verbetering van de onderwijskwaliteit. Daarmee is de grote belofte van het leenstelsel niet uit gekomen. Ook de coronamaatregelen hebben een behoorlijke impact op de kwaliteit van het onderwijs. Anno 2021 is het heel normaal dat studenten ruim 2100 euro aan collegegeld betalen voor een paar uur per week onderwijs achter een scherm. De waarde van fysiek onderwijs is in deze periode meer dan ooit duidelijk geworden. Kwalitatief hoogwaardig, fysiek onderwijs is nodig. Alleen op deze manier kan een nieuwe generatie goed opgeleid worden om over een tijdje Nederland te dienen, op alle vlakken van de samenleving.
Verruimen aanvullende beurs
Dat er een probleem valt op te lossen, is inmiddels evident. Wij willen daarom dat de aanvullende beurs aanzienlijk wordt verruimd. De belangrijkste reden hiervoor is dat jongeren uit gezinnen met middeninkomens dan niet langer tussen wal en schip vallen. Op deze manier wordt voorkomen dat jongeren zich belemmerd voelen in hun studiekeuze. Voor geen enkele student mag geld een reden zijn om niet of minder te studeren dan hij eigenlijk zou willen. Door het uitbreiden van de aanvullende beurs geven we elke jongere de kans om een studie te volgen zonder zich diep in de schulden te steken.
Daarnaast vinden wij dat het niet moet uitmaken of je in Zeeland woont of midden in de Randstad. Een student uit Zeeland moet ervoor kunnen kiezen om in Groningen te kunnen studeren. Het is daarom nodig dat studenten kunnen terugvallen op het gratis gebruik van een OV-chipkaart. Juist nu ze vaker dan eerst thuis (moeten) blijven wonen. Studentenkamers zijn immers nauwelijks te vinden en bovendien heel duur. Ook dit studentenreisproduct en de andere bestaande middelen, zoals het collegegeldkrediet, moeten daarom in de huidige vorm blijven bestaan.
Er is dus werk aan de winkel. We moeten eindelijk een goede financiële startpositie voor jongeren realiseren. Maar we kijken hoopvol vooruit naar de periode na de verkiezingen. Ook wat dit onderwerp betreft, valt er écht iets te kiezen.
De auteurs zijn respectievelijk voorzitter van SGP-jongeren, voorzitter van studentenvereniging Solidamentum en lid van commissie Binnenland/Onderwijs bij SGP-jongeren.