Blokje om populaire nieuwe gewoonte van thuiswerker
„Ik maak mij zorgen over de kwaliteit van het project.” Zomaar een flard van een telefoongesprek dat je op de stoep kunt opvangen van een willekeurige passant.
Het kan haast niet missen; dat is een buurtgenoot die een zakelijk telefoongesprek combineert met een blokje om. Zo’n ommetje lijkt de meest genoemde nieuwe gewoonte van thuiswerkers in het afgelopen jaar. Niet minder dan 96 procent van de (thuis)werkende Nederlanders wandelt geregeld tot dagelijks op hun (thuis)werkdag, bleek onlangs uit onderzoek van Wandelnet. Aan de studie van de stichting voor wandelaars –in januari gehouden– deden 1600 mensen mee.
Eén op de drie thuiswerkers houdt de voettochtjes bij in een app zoals Strava, Ommetje of Runkeeper. De helft van de werkgevers blijkt werknemers te stimuleren om te wandelen of om de buitenlucht te gebruiken voor een telefonisch overleg. Voor dat laatste is een nieuw woord bedacht: de weeting, een samenvoeging van de Engelse woorden walking en meeting.
Een frisse neus halen of fit blijven, zijn de meest voorkomende redenen dat werknemers buiten de benen strekken. Daarnaast noemen (thuis)werkenden ontspanning als motivatie, evenals ”het hoofd leeg maken”. Argumenten van niet-wandelaars zijn: te druk, slecht weer of geen zin.
Productiever
Volgens experts maakt een wandeling tussendoor 60 procent productiever. Om wandelen te stimuleren, organiseert Wandelnet samen met de Hersenstichting in maart een wandelwedstrijd tussen bedrijven. Aan deze Bedrijven Challenge doen inmiddels totaal 272 bedrijven mee en 23.320 personen. Tijdens deze ”Ommetje-bedrijvenchallenge” gaan organisaties de strijd met elkaar aan om zoveel mogelijk punten bij elkaar te stappen. Op 8 april –Wandel tijdens je Werk-dag– wordt de winnaar bekendgemaakt.
Chris Vonk uit Bergambacht:
„In het afgelopen jaar gingen mijn dochter Marlinde Verhaar en ik van vrijwillig één dag thuiswerken, naar verplicht altijd werken vanuit huis. Sindsdien is er een waardevol ritueel in Bergambacht ontstaan. Elke dinsdag werkt Marlinde in haar ouderlijk huis.
We hebben allebei een eigen kamer. Marlinde werkt bij Driestar educatief en ik werk bij netbeheerder Stedin. Tussen de middag lunchen we samen. Onze gesprekken gaan over jeugdhulp, energie, ICT en alles wat ons boeit in geloof en politiek. Uniek en waardevol, deze tijd samen.
Dat we onze collega’s alleen maar online spreken, mag van ons per direct stoppen. Maar samen werken is wat ons betreft een blijvertje.”
Hessel Hulsman uit Houten:
„Sinds de eerste lockdown ben ik volledig thuis. Ik werk bij ING en heb al die tijd thuis gewerkt, ik ben niet één dag meer op kantoor geweest.
Mijn ritueel ziet er op dit moment ongeveer zo uit: terwijl de kinderen ontbijten met mijn vrouw Corrie houd ik stille tijd. Rond acht uur spring ik op de fiets en maak mijn dagelijkse rondje van circa twintig minuten door Houten.
Mijn echtgenote roept mij rond 10.30 uur. Dan kom ik naar beneden voor het mooiste moment van de dag: koffiebreak met mijn vrouw, soms met kinderen erbij.
We nemen er een appeltje of lekker koekje bij. Samen nemen we de dag wat door en wisselen we de laatste nieuwtjes uit. En wat mooi is: dat doen we ’s middags rond half vier nog een keer, nu met het hele gezin.”