Müzza ziet voedselvoorziening in gevaar komen
Klimaatverandering houdt Müzza Thole (27) dagelijks bezig. De landbouwkundig adviseur van het ministerie van Landbouw in Malawi is bezorgd over de voedselvoorziening in zijn land. Die is niet meer vanzelfsprekend.
„Het weer verandert merkbaar. In Chikwawa in Zuid-Malawi en Karonga in het noorden komen door intense regenval vaker overstromingen voor. Voor 2090 verwacht Malawi een toename van de regenval met wel 32 procent. We hebben steeds vaker te maken met intense hitte, met name in de natte periode van augustus tot november.”
Door de toename van vocht en warmte rukken ziekten zoals malaria op, vervolgt Thole. „Daardoor komt de voedselzekerheid in Malawi in gevaar.”
Hoe dan?
„Een aanzienlijk deel van de beroepsbevolking is door malaria niet in staat om te werken. De meeste zijn kleine boeren. Door veranderingen in het weer en extreem weer krijgen plagen en ziekten vat op de gewassen. De oogsten brengen minder op en de boeren kunnen steeds moeilijker in hun levensonderhoud voorzien.”
Hoe komt het dat het levensonderhoud lijdt onder klimaatverandering?
„In Malawi is maïs het hoofdvoedsel, aangevuld met vis en vlees. Maïs wordt in elk district verbouwd. Door klimaatverandering is het weer zo veranderd dat de geteelde maïssoorten het niet meer in alle districten goed doen. Boeren zouden kunnen overstappen op andere voedselgewassen, zoals rijst, cassave, sorghum en aardappelen. Dat doen ze echter niet. Juist kleine boeren in gebieden waar maïs het niet goed doet door barre weerpatronen, leggen zich toe op veeteelt.”
Waarom is veeteelt een probleem?
„Veel lokale rassen zijn niet zo productief. Ze worden steeds vaker vervangen door exotische rassen, die niet tegen het hete klimaat kunnen. Een gevolg hiervan is dat de sterke, lokale vleesrassen nu dreigen uit te sterven.”
Wat verergert de problemen in Malawi met klimaatverandering nog meer?
„Op veel plekken worden bomen gekapt. Die beschermden de bodem tegen uitdroging. Zonlicht valt nu direct op de grond, waardoor water versneld verdampt. De bodem droogt uit en wordt zo hard als steen. Allerlei chemische stoffen en ander afval hopen zich op in de bodem, waardoor de grond zijn bruikbaarheid verliest. Door erosie vanwege ontbossing verdwijnt de vruchtbare bovengrond, voedingsstoffen spoelen uit, bodemleven verdwijnt, en voedingsgewassen groeien steeds minder goed.
Zelfs de visserij heeft ermee te maken. Insecticiden spoelen met regenwater uit naar rivieren, beken en meren. Daar vergiftigen ze vissen. Momenteel wordt daardoor de meest voorkomende vissoort van Malawi, de chambo, met uitsterven bedreigd. Arme huishoudens hebben hiervan het meest te lijden, met name in het zuiden van Malawi.”
Wat doet u hieraan?
„Als landbouwkundige probeer ik de effecten van klimaatverandering op de landbouwsector te begrijpen en die toe te passen in mijn werk als adviseur. Ik stimuleer biologische landbouw met name in Centraal-Malawi. Ik adviseer het gebruik van dierlijke mest en plantenresten om de bodemvruchtbaarheid te bevorderen. Heel belangrijk om ziekten en plagen eronder te houden, zijn vruchtwisseling en gemengde teelt.
We zijn erin geslaagd samen met jonge vrijwilligers 3000 bomen te planten. Daarnaast moet afval, zoals plastic, papier en flessen, worden ingezameld voor hergebruik. Verder stimuleer ik in arme huishoudens het gebruik van butagas of elektrische fornuizen om eten te koken, in plaats van sprokkelhout dat steeds schaarser wordt.”
Houden christenen in Malawi ook een biddag voor het klimaat?
„Vooral op oudejaarsavond en nationale onafhankelijkheidsdag bidden we voor een beter land en minder armoede. We vragen ook dat wij meer zorg mogen dragen voor de schepping.
Meestal is het centrale thema: liefde. Ieder mens moet vriendelijkheid en liefde betonen aan zijn medemens; dat moet hij ook aan de schepping. Als iemand niet liefdevol en vriendelijk is, laat hij zien dat hij God niet kent, want God is liefde.”
Welke houding past een christen omtrent klimaatverandering?
„Christenen moeten oog krijgen voor hun kwetsbaarheid door klimaatverandering. Wat zij doen, speelt een cruciale rol in de opwarming van de aarde.”
Welke boodschap zou u Nederlandse christenen willen meegeven?
„Bedenk welke gevolgen jouw uitstoot en afval heeft voor het milieu. Ze kunnen op den duur jouw leven in gevaar brengen. Verder moeten Nederlandse christenen zich bekeren. De Heere belooft: „En Ik zal u een nieuw hart geven, en zal een nieuwe geest geven; Ik zal het stenen hart uit uw vlees wegnemen, en zal u een vlezen hart geven. Ja, Ik zal u geven tedere liefde voor God.”
Ik moedig hen aan in Gods liefde de strijd aan te gaan met klimaatverandering. Dat is de enige goede manier om Gods natuur en haar biodiversiteit te koesteren, totdat God de aarde eens zal herstellen in volmaaktheid.”