”In vertrouwen” is de verkiezingsleus van de SGP. Wat betekent ”In vertrouwen” eigenlijk? vraagt ds. W. L. van der Staaij zich af tijdens een bidstond voor de verkiezingen.
Samen met zijn broer, SGP-Kamerlid Kees van der Staaij, staat hij in de Oude Kerk in Scheveningen een moment stil bij de inhoud van het woord.
De bijeenkomst in Scheveningen staat in een traditie van ruim tien jaar. Het is een initiatief van verschillende reformatorische kerken in Den Haag en Voorburg. Ds. W. L. van der Staaij gaat voor vanuit zijn hoedanigheid als predikant van de christelijke gereformeerde Thaborkerk in Scheveningen, maar ook als broer van de SGP-lijsttrekker.
„Betekent ”In vertrouwen” dat de SGP erop vertrouwt dat haar vaste kiezers opnieuw hun stem op haar zullen uitbrengen? Of dat de kiezer moet vertrouwen op de juiste koers van de SGP?” Het zijn een paar retorische vragen waar ds. Van der Staaij na zijn gebed mee opent.
IJsvogel
Voor de betekenis van de slogan ”In vertrouwen” verwijst de Scheveningse predikant naar de ijsvogel, waarvan de SGP dit najaar een kunstexemplaar gaf aan de Kamerbodes. „Een ijsvogel blijft rustig te midden van de woelende baren. Zo willen wij ook vertrouwen. Wat voor rust is dat? Is het een vertrouwen zonder vrees? Nee, het is een vertrouwen te midden van alle vrees. Het vertrouwen dat die machtige, eeuwige God bij je is.”
„Ten dage als ik zal vrezen, zal ik op U vertrouwen”, zingt David in Psalm 56:4. Is die verkiezingsleus wel zo gepast in deze tijd van angst, vraagt ds. Van der Staaij zich af. „Er is zo veel vrees, alleen al voor het virus, de ontwrichtende werking die het heeft op onze samenleving. Hoe zal dat aflopen? David laat in deze psalm zien dat je je angst niet hoeft te bagatelliseren of te overschreeuwen. Hij spreekt zijn vrees uit.”
„Wat houdt David op de been? Hij roept de Heere aan. Daarom verliest hij zich niet in de angst”, aldus de Scheveningse predikant. „Wie anders dan God kan de kloof tussen vrees en vertrouwen overbruggen? Veel mensen denken dat vrees en vertrouwen elkaar uitsluiten. Maar te midden van de nood, boven die machtige mensen die David omringen, staat de almachtige God.”
In dat vertrouwen ging ook de Heere Jezus Zijn lijdensweg. „Hij kon die weg gaan in vertrouwen. Ziende op de vreugde die Hem was voorgesteld heeft Hij het lijden gedragen en de schande veracht. En op de paasmorgen zei Hij tegen vrezende vrouwen: „Vrees niet.” Tegen zijn discipelen zei Hij: „Ik ben met u, al de dagen, tot de voleinding van de wereld.””
Kamerlid Kees van der Staaij is blij met het uur van gebed en bezinning in een drukke campagnetijd. „Het is in de politiek ”Bid en werk”. In deze maand kan het makkelijk scheef gaan lopen door alle mediaoptredens en bezoeken. Maar is dat gebed niet voor alle dingen belangrijk? We kunnen het wel mooi op de poster zetten, ”In vertrouwen”. Maar ook ik ben weleens aan het tobben. Waar ligt de bananenschil in de campagne? Pas als we onze zorgen in het gebed kwijtraken bij Gods genadetroon kunnen we opgelucht ademhalen. Dat is ”onze weg op de Heere wentelen”.”
Het is terecht om bang te zijn, vindt Van der Staaij. „Er is veel gaande, juist ook in het denken over man of vrouw zijn en seksualiteit. Als we over deze thema’s spreken moeten we voorzichtig zijn als de slangen en oprecht als de duiven. Daar is gebed voor nodig. In al deze ontwikkelingen mogen we vertrouwen dat er Eén is Die erboven staat. Wat een zegen als we met Jesaja mogen zeggen: „Ik zal vertrouwen en niet vrezen.””
Vertrouwen is niet maakbaar, weet de lijsttrekker van de SGP. „Dat zien we in de toeslagenaffaire. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. Het is een hele klus om na zo’n zaak het vertrouwen van de kiezer weer terug te winnen. Op een heel andere manier is het vertrouwen in God ook niet maakbaar. Het is een geschenk, een genadegave, die we krijgen in de weg van het gebed.”