Kerk & religie
Rechtszaak tegen Amerikaanse voorganger om misbruik gaat toch door

Paul Pressler, voormalig vice president van de Southern Baptist Convention, wordt toch vervolgd voor seksueel misbruik. Dat meldt de Amerikaanse krant Houston Chronicle.

Redactie kerk
beeld AFP, John Moore
beeld AFP, John Moore

Pressler, gepensioneerde rechter en leider van de conservatieve beweging binnen de Southern Baptist Church, wordt door het gemeentelid Gerard Duane Rollins beschuldigd van verkrachting. Het misbruik zou begonnen zijn in 1980 toen Rollins 14 jaar oud was en hij deelnam aan een bijbelstudie in de kerk van Pressler. De verkrachtingen zouden over een periode van 24 jaar hebben plaatsgehad.

Ook anderen hebben de nu 90-jarige Pressler beschuldigd van seksueel misbruik.

Rollins stapte in 2017 naar de rechter, maar in 2018 werd de zaak geseponeerd, omdat de verjaringstermijn was verstreken. In Texas geven rechtbanken slachtoffers die als kind seksueel zijn misbruikt vijf jaar de tijd om civiele rechtszaken tegen daders aan te spannen.

Een hof van beroep in Texas heeft nu bepaald dat de verjaring in dit geval niet geldt omdat het slachtoffer door allerlei beperkingen niet in staat was het misbruik eerder te melden. Hij lijdt onder meer aan een posttraumatische stressstoornis.

Advocaat Michael Goldberg, die Rollins bijstaat, is blij met de beslissing van het hof van beroep omdat Duane nu „eindelijk” in de rechtbank zal moeten verschijnen. „Het is goed dat de rechtbank de impact onderkent die een trauma uit de kindertijd kan hebben op mensen als Duane. Het komt te vaak voordat slachtoffers van seksueel geweld vanwege juridische barrières niet worden gehoord door een jury”, aldus Goldberg.

De Southern Baptist Convention is op de Rooms-Katholieke Kerk na het grootste kerkverband van de Verenigde Staten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer