Economie
„Hopelijk worden miljarden aan spaargeld straks weer uitgegeven”

De miljarden euro’s die Nederlanders tijdens de coronapandemie hebben opgepot worden straks hopelijk ook weer uitgegeven in winkels en cafés. Die wens sprak CDA-lijsttrekker Wopke Hoekstra uit in gesprek met ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland.

ANP
3 March 2021 17:00Gewijzigd op 4 March 2021 09:37
VVD-lijsttrekker Mark Rutte en MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof tijdens een verkiezingsgesprek. Tijdens de digitale bijeenkomst ging Rutte met ondernemers in gesprek over onder meer de coronacrisis. beeld ANP SEM VAN DER WAL
VVD-lijsttrekker Mark Rutte en MKB-Nederland-voorzitter Jacco Vonhof tijdens een verkiezingsgesprek. Tijdens de digitale bijeenkomst ging Rutte met ondernemers in gesprek over onder meer de coronacrisis. beeld ANP SEM VAN DER WAL

Hoekstra was na VVD-leider Mark Rutte en D66-lijsttrekker Sigrid Kaag de derde politicus die aanschoof voor een verkiezingsgesprek met ondernemers.

Volgens Hoekstra, demissionair minister van Financiën, is er veel meer nodig om het bedrijfsleven straks weer op de rails te krijgen en te houden. Momenteel is volgens de CDA’er al 75 miljard euro aan steun „omgekieperd” over de samenleving om de crisis te doorstaan.

Verder wees Hoekstra op de noodzaak van duidelijkheid als het gaat om belastingtarieven. Dit na een opmerking van een ondernemer dat er een jojo-beleid wordt gevoerd omdat de eerste schijf voor de winstbelasting weer wordt teruggedraaid van 400.000 euron naar 200.000 euro. Volgens Hoekstra is voorspelbaarheid nodig.

Verder pleitte Hoekstra voor het „integraal overnemen” van de adviezen van de commissie-Borstlap met betrekking tot de regels rond flexwerk en vaste contracten op de arbeidsmarkt. Daarbij zou de flexibilisering op de arbeidsmarkt te veel zijn doorgeschoten. Hoekstra wil „echte zzp’ers” niet in de weg lopen. Een vast contract voor werknemers moet daarnaast voor werkgevers ook niet te veel als een „korset aanvoelen”.

Premier Rutte zei tijdens een eerder gesprek dat de ondernemers uit met name de gesloten sectoren straks niet als een „gezonde patiënt uit het ziekenhuis” zullen komen, maar dat eerst moet worden „gerevalideerd”. Hij benadrukte dat er een plan voor de economie moet komen, maar deed geen beloftes.

VNO-NCW en MKB-Nederland zeiden eerder het ‘schrikbarend’ te vinden dat in alle doorgerekende verkiezingsprogramma’s de lasten voor het bedrijfsleven oplopen van enkele miljarden tot zelfs 42 miljard euro bij de PvdA. Over de lastenverzwaring van 3,6 miljard van de VVD zei Rutte dat hij die wel ‘verdedigbaar’ vindt, gezien de flinke hoogte van de totale coronasteun.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer