Kerk & religie
Scheuring methodistenkerk VS komt dichterbij

Een scheuring binnen de United Methodist Church (UMC) in de Verenigde Staten komt steeds dichterbij. Breekpunt vormen de verschillende visies op homoseksualiteit.

Een kerkgebouw van de United Methodists in Chicago (VS).  beeld Wikipedia
Een kerkgebouw van de United Methodists in Chicago (VS). beeld Wikipedia

De conservatieve methodisten uit het kerkgenootschap hebben maandag een nieuwe website en logo onthuld voor de nieuw te vormen kerk. Ook kwamen ze al met een naam: The Global Methodist Church. Daarmee laten de conservatieve methodisten blijken dat zij vastbesloten zijn een nieuw kerkverband op te richten. UMC is met 7 miljoen leden een van de grootste protestantse kerken in de VS en telt wereldwijd zo’n 12,6 miljoen leden.

De actie volgde op het uitstellen van de algemene vergadering van het kerkverband in mei. Daarop zou een voorstel worden besproken voor het splitsen van het kerkgenootschap, waarbij de conservatieven 25 miljoen dollar zouden meekrijgen. Die vergadering is nu uitgesteld naar september 2022.

In 2019 nam tijdens een speciale zitten de algemene vergadering van het kerkverband met een kleine meerderheid een verscherping aan van het verbod op het huwelijk van mensen van hetzelfde geslacht. Deze uitslag was onverwacht, want het westerse deel van de methodistenkerk wordt steeds liberaler. Het waren met name de conservatieve Afrikaanse en de Filipijnse afgevaardigden die bij de stemming de doorslag gaven. In de nasleep van die bijeenkomst maakten veel gematigde en liberale geestelijken duidelijk dat ze zich niet aan het verbod zouden houden. Daarom ontstond het voorstel om UMC langs theologische lijnen te laten splitsen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Methodisten

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer