Nu Nederland te maken krijgt met een versoepeling van de coronamaatregelen laten ook kerken, her en der, de teugels wat meer vieren. Maar mondjesmaat. „De deur staat slechts op een kier.”
De gereformeerde gemeente in Elspeet heeft met ingang van deze week de gemeente in drieën gesplitst, wat erop neerkomt dat eigen leden en doopleden vanaf aanstaande zondag één keer naar de kerk kunnen, zo meldt scriba J. M. van Koeveringe desgevraagd. Hij verwacht zo’n 220 kerkgangers per dienst.
De afgelopen maanden waren er gemiddeld 150 mensen per dienst in de kerk. Sinds 20 september worden er drie diensten belegd, met de mogelijkheid om in gebouw De Nachtegaal mee te luisteren.
Ook de catechisaties worden vanaf deze week weer fysiek gegeven. De afgelopen weken kregen de jongeren onderwijs via de kerktelefoon. Nu worden er op twee avonden zo’n 200 catechisanten verwacht.
De gereformeerde gemeente te Aagtekerke ontving tot redelijk kortgeleden zo’n 78 kerkgangers en start vanaf deze week de catechisaties weer fysiek op, zegt ouderling C. C. Wagemaker. „Maar we houden de vinger aan de pols als het aantal besmettingen weer stijgt.”
Mogelijkheden
Binnen de Hersteld Hervormde Kerk (HHK) ligt de situatie gemengd. Terwijl de hersteld hervormde gemeente in Barneveld catechisaties alleen online geeft, organiseert de naburige gemeente in Lunteren wel fysieke bijeenkomsten voor jongere catechisatiegroepen, meldt scriba J. van de Kolk. Afgelopen zondag hebben voor het eerst „enkele tientallen” leden de dienst bezocht.
De Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) vinden dat de deur „weliswaar op een kiertje” staat, maar er zijn nu toch mogelijkheden ontstaan die we dankbaar mogen aangrijpen, aldus de regiegroep corona op de website van het dienstenbureau van de CGK.
De ruimte voor scholen per 1 maart laat zich ook vertalen naar meer ruimte voor het kinder- en jongerenwerk in de kerk: voor kinderen in de leeftijd van de basisschool is het mogelijk het kinderwerk in de kerk weer op te starten. Voor jongeren in de leeftijd van de middelbare school kunnen activiteiten ook weer worden opgestart. Woordvoerder van de werkgroep Jelle Nutma laat weten dat er officieel nog geen nieuwe richtlijnen zijn vanuit de overheid, wat betekent dat de situatie niet wezenlijk veranderd is. De coronawerkgroep laat het aan de plaatselijke gemeenten over hoe zij aan een eventuele verruiming gestalte willen geven.
De Protestantse Kerk in Nederland heeft vorige week versoepelingen aangekondigd. Voorlichter Marloes Nouwens-Keller vindt het lastig om een eerste indruk te geven. Zij baseert zich alleen op wat zij op sociale media ziet. „De reacties zijn gemengd. Een deel kiest ervoor om geen gebruik te maken van de verruiming, een deel deed het waarschijnlijk al voordat het nieuwe advies er kwam en een deel zal blij zijn dat er weer wat meer kan en mag.”
In hervormd Elburg starten deze week fysiek de catechisaties weer, zo meldt de website van de gemeente, dankzij de „lichte versoepeling” van de coronamaatregelen.
De hervormde Sint-Joriskerk in Amersfoort hield ook na de persconferentie van 14 december vast aan een maximaal bezoekersaantal van 30 personen per dienst exclusief kinderen tot en met 12 jaar. „Praktisch hebben wij het zo geregeld dat we per dienst een sectie gelegenheid geven om naar de dienst te komen en bij ruimte overige gemeenteleden”, aldus scriba Teunis Meerkerk desgevraagd. „Dit is mede ingegeven vanuit de context waarin wij onze diensten kunnen houden, namelijk in een grote historische stadskerk.”