Fietsspullen of een nieuw horlogebandje zijn normaal gesproken ook op de warenmarkt te koop. Maar vanwege de coronaregels mogen kramen dit soort artikelen niet verkopen. Niet eerlijk, zo vinden de marktkooplieden. Ze stappen naar de rechter.
Verkopers van non-foodartikelen mogen momenteel hun waren niet op warenmarkten verkopen. Dat is een maatregel om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Voedsel verkopen mag wel.
Maar het onderscheid tussen verkopers van voedsel en andere producten helpt helemaal niet om de virusuitbraak in te dammen, stelt de belangenorganisatie voor marktkooplieden, de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH). De marktverkopers spannen daarom een rechtszaak aan. Via de rechter eisen ze dat de overheid haar beslissing beter uitlegt.
Protest
Uit protest voerden verschillende marktkooplui woensdag actie op de markt in het Overijsselse Haaksbergen. Kramen met non-food hadden hun waren wel uitgestald, maar waren gesloten voor klanten. Op borden stonden kreten als ”De markt is geen gatenkaas”.
Wanneer het kort geding zal dienen, is nog niet duidelijk. Aanleiding voor de rechtszaak is volgens de organisatie de persconferentie van premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van dinsdag, waarin niets werd gezegd over versoepelingen van coronaregels op markten.
„Wij snappen het niet meer, laat ze ons nu maar eens uitleggen waarom non-food niet welkom is op de markt”, schrijft Martie Bleeker, secretaris van de CVAH, in een verklaring. „Wij kunnen aantonen dat de markt de veiligste supermarkt van Nederland is. Wij hebben aan alle gestelde veiligheidseisen voldaan en zelfs nog veel meer dan dat. En nog wordt het de helft van de marktondernemers onmogelijk gemaakt om te werken. Je kunt er lang of kort over praten, maar wij zijn er helemaal klaar mee.”
Bleeker hoopt de Staat via de rechter te dwingen om met bewijs te komen dat het openen van marktkramen voor bijvoorbeeld sokken, ondergoed of ijzerwaren naast de groente- en fruitkraam daadwerkelijk extra besmettingsgevaar oplevert.
Volgens de CVAH zijn markten doordat ze in de open lucht staan juist veilig. Het uiteindelijk doel is om non-foodkramen weer open te krijgen, geeft Bleeker aan. „De weg van overleg leverde niets op, dus dan moet het maar zo.”
CVAH, met een achterban van zo’n 3000 marktkooplieden, betoogt daarnaast dat markten net zoals supermarkten een eenheid vormen.
Afdwingen
Eerder deze week kondigden horecaondernemers een rechtszaak aan tegen de overheid vanwege de lockdown. Ze willen daarmee afdwingen dat restaurants en cafés weer open mogen. Met een bodemprocedure hoopt de sector dat de rechter de sluiting van eet- en drinkgelegenheden onrechtmatig verklaart wegens het ontbreken van een solide onderbouwing.
Een groep van 65 regionale afdelingen van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft donderdag horecaondernemers opgeroepen om volgende week dinsdag de terrassen al te openen. De actiegroep vindt de sluiting onzinnig voor de buitenruimtes. „Zeker na het zien van de beelden van afgelopen weekend en afgelopen dagen. Amper tot geen handhaving maar wel volle parken door het hele land”, aldus initiatiefnemer en horeca-ondernemer Johan de Vos.