Minister De Jonge schetst zicht op coronatest bij de supermarkt
Over enkele maanden moet er ruimte zijn om dagelijks enkele honderdduizenden mensen een coronatestbewijs te geven. Een negatieve uitslag biedt dan toegang tot het sociale leven. Dat scenario schetste zorgminister Hugo de Jonge zaterdag in de Telegraaf en de Volkskrant.
„We willen testen niet meer alleen gebruiken voor het opsporen en traceren van corona, maar juist ook voor het weer veiliger mogelijk maken van het sociale leven, van werk en het onderwijs”, zei De Jonge zaterdag in de Telegraaf. De minister vindt evenementen, de culturele sector en sportwedstrijden „de meest logische sectoren waar je aan de slag zou willen met toegangstesten.” Hij sluit dus op de korte termijn horeca en detailhandel uit.
Over enkele maanden zouden er dagelijks 400.000 tests beschikbaar moeten zijn om mensen een testbewijs te geven op de app CoronaCheck. De Jonge daarover in de Telegraaf: „De app is zo goed als klaar. Het is helemaal nieuw. Daar is al een tijdje aan gewerkt. Het Outbreak Management Team (OMT) heeft ons erover geadviseerd. Die zeggen dat het eigenlijk maar 24 uur geldig zou moeten zijn. Dat is een beetje onpraktisch natuurlijk. Puur epidemiologisch snap ik het wel, maar 48 uur is praktisch beter hanteerbaar.”
Op langere termijn zouden er zelftests beschikbaar moeten komen die wellicht bij de supermarkt te krijgen zijn. De Jonge: „Het zal nog even duren, maar ik sluit niet uit dat het over een paar maanden het geval zal zijn.”
Neus
Komende maanden zullen „betrouwbare” coronazelftests beschikbaar komen. Daarbij hoeft iemand een staafje slechts enkele centimeters de neus in te duwen, dus niet meer tot ver in de neusholte. Dat betoogde Sywert van Lienden van de stichting De Hulptroepen Alliantie, een organisatie die „een betrouwbare” markt van coronatests wil, zondagavond bij radioprogramma ”Met het oog op morgen”.
Veelbelovend zijn zogeheten bluetooth-sneltesten, zegt Van Lienden. Iemand haalt dan wat materiaal uit eigen neus en mengt dat met een vloeistof. Een „computertje” in de teststrip verstrekt vervolgens informatie aan iemands mobiel. Een app seint de testuitslag door naar de lokale GGD en de lokale huisarts, zo schetst Van Lienden. Hij schat in dat sneltests komende tijd „bij elke drogist en supermarkt” verkrijgbaar zullen zijn. Binnen afzienbare tijd „kun je binnen een kwartier weten of je coronavrij de afdeling op je werk op kan.”
Niet zozeer de beschikbare testcapaciteit, maar veel meer de bereidheid onder de Nederlanders wordt komende maanden het hete hangijzer, vermoedt hij. „Is er nationale bereidheid? Vinden mensen het prettig om zich eerst te testen, voordat ze naar oma gaan of naar hun werkplek? Krijgt het kabinet de samenleving mee in de testsamenleving?”
Zelftesten zullen komende tijd een belangrijke rol spelen, stellen experts in NRC Handelsblad van zaterdag. „Zelftesten voor je vertrekt naar je werk, naar een evenement. Voor reizen zal een speciale procedure komen met testen. Dat zal een tijdje nodig zijn, tot blijkt dat het virus nog maar weinig rondgaat”, stelt vaccinoloog Cécile van Els in de krant.
Mooi concert
Toch biedt testen geen garantie op succes, zegt Jacco Wallinga, infectieziektenmodelleur van het RIVM, in NRC Handelsblad. „De vraag is wat de mensen doen die positief getest zijn. Gaan ze inderdaad in quarantaine, en houden ze zich aan alle regels? Als mensen een ticket hebben geboekt voor een verre reis, of een mooi concert, gaan ze daar dan niet naartoe als ze positief blijken?”