Opinie

Wie bezwaar maakt tegen avondklok moet wel respect houden voor overheid

De coronapandemie heeft de samenleving nu al bijna een jaar ​in haar greep. En de vooruitzichten zijn nog steeds niet positief. Minister De Jonge liet vrijdag weten dat er over een dag of tien hooguit een kleine versoepeling in zit. Een weinig hoopgevende boodschap dus.

Hoofdredactie
20 February 2021 07:10
beeld RD
beeld RD

Tegelijk is er vanuit de samenleving een toenemende druk om de teugels te laten vieren. Voor een deel heeft dit te maken met de uiterst moeilijke situatie waarin het bedrijfsleven zit. Die moet ook niet onderschat worden. Bij veel ondernemers staat het water aan de lippen; bij een belangrijke groep golft het er al overheen. Zij dreigt kopje onder te gaan. Dat ondernemers dus aandringen op versoepeling is niet alleen verklaarbaar, maar ook begrijpelijk.

Het is daarom goed dat bedrijfsleven en overheid zoeken naar mogelijkheden om weer te kunnen opstarten. Elke oplossing die daar een bijdrage aan kan leveren, verdient serieus te worden bekeken. Tegelijk zal iedereen beseffen dat de dreiging van het coronavirus groot is en dat de dringend gewenste versoepeling daardoor ernstig bemoeilijkt wordt.

Een tweede groep die vurig verlangt naar versoepeling zijn de eenzamen. Door de huidige regels voor de lockdown verkeren zij in een isolement dat blijvend psychische schade kan aanrichten. Dit probleem moet evenmin worden onderschat. De eerlijkheid gebiedt ook te zeggen dat in de beleidsvorming dit aspect betrekkelijk weinig aandacht heeft gekregen.

Juist op dit punt kan de omgeving wel meer doen dan wanneer het gaat om de steun aan ondernemers van wie het bedrijf gesloten is. Een extra telefoontje naar een eenzaam iemand is niet afdoende, maar verzacht wel de pijn.

Er is ook een groep die zegt coronamoe te zijn, maar die dat argument vooral gebruikt om zich te keren tegen de overheid. Voorbeeld daarvan zijn de twee vertegenwoordigers van actiegroep Viruswaarheid die deze week bij de rechtbank de avondklok aanvocht. Van deze twee mannen is bekend dat zij zich op tal van terreinen verzetten tegen de overheid. Zij zien de staat als hun vijand en zeker niet als een instantie die er is ten goede van de burgers.

Men kan bezwaar maken tegen overheidsmaatregelen. Men kan vragen hebben bij het nut en de noodzaak van de avondklok. Maar fundamenteel is wel dat elke burger de plicht heeft de overheid te gehoorzamen, tenzij wetten of regels ingaan tegen het gebod van God. Daarvan is bij de avondklok geen sprake.

Het is daarom goed om bij het maken van bezwaar zorgvuldig te zijn in de argumenten die worden aangevoerd en te onderzoeken met welke intenties protest wordt aangetekend. In ieder geval is het zaak om geen verbond aan te gaan met mensen die het overheidsgezag als zodanig naar de marge willen schuiven. De geschiedenis heeft geleerd dat men dan in een gevaarlijk maatschappelijk moeras terechtkomt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer