live
Binnenland
Lichte daling aantal coronabesmettingen

De wereld is in de greep van de coronacrisis. Nederland is tot en met 2 maart in een harde lockdown. Ook geldt er een avondklok. Volg in dit liveblog het coronanieuws.

Webredactie13 February 2021 19:14

Advertentie

Corona-uitbraak in Catharina Ziekenhuis in Eindhoven
ANP-426692317.jpg
Verplegend personeel bij een coronapatient op de cohortafdeling van het Catharina Ziekenhuis. beeld ANP, Rob Engelaar
In het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven is sprake geweest van een corona-uitbraak. Op de afdeling cardiothoracale chirurgie zijn 13 patiënten en 17 medewerkers besmet geraakt met de Britse variant van het virus, meldt het ziekenhuis.

Het ziekenhuis heeft maatregelen genomen waarmee het mogelijk blijft om hartzorg te verlenen aan patiënten die acuut een operatie moeten ondergaan.

„We leven mee met onze patiënten die naast hun ziekte ook nog te kampen hebben gekregen met een coronabesmetting”, zegt Nardo van der Meer, voorzitter van de raad van bestuur. „En uiteraard geldt dat ook voor onze besmette medewerkers. We onderzoeken nog hoe deze besmettingen zijn ontstaan, ondanks dat medewerkers en patiënten alle mogelijke corona-voorzorgsmaatregelen nemen. Daar hebben we nu nog geen beeld van.”

De afdeling Hygiëne en Infectiepreventie van het ziekenhuis voert een uitgebreid bron- en contactonderzoek uit. Het is mogelijk dat bezoekers van het ziekenhuis het virus met zich hebben meegedragen.

Alle patiënten en vele honderden medewerkers van de afdeling zijn uit voorzorg getest op het coronavirus. De komende dagen zal dit worden herhaald om er zeker van te zijn dat niemand negatief getest is tijdens de incubatietijd. Op de afdeling cardiologie, ook onderdeel van het Catharina Hart- en Vaatcentrum, zijn geen patiënten en medewerkers positief getest.

Er zijn maatregelen genomen om zoveel mogelijk zorg te laten doorgaan.

Positief geteste medewerkers en medewerkers met klachten die kunnen duiden op corona zijn thuis in quarantaine. Positief geteste patiënten wordt verpleegd volgens de daarvoor geldende richtlijnen.

Lichte daling aantal coronabesmettingen
webgraphic13.jpg
beeld RD

Zaterdag heeft het RIVM 4229 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 142 minder dan vrijdag. Verder zijn er 173 mensen opgenomen in het ziekenhuis, vrijdag waren dat er dertien minder. Op dit moment zijn 725.175 mensen gevaccineerd tegen het coronavirus.

Moderna mag hoeveelheid vaccin per flesje verhogen
ANP-428181264.jpg
beeld AFP, Thomas Kienzle
Moderna mag de hoeveelheid coronavaccin per flesje met maximaal 40 procent verhogen. Het Amerikaanse biotechbedrijf heeft daarvoor toestemming gekregen van de Amerikaanse voedsel- en medicijnenautoriteit FDA, schrijft The New York Times. Zo kunnen uit elke flacon veertien doses worden gehaald, in plaats van de huidige tien, en kunnen de vaccinatiecampagnes worden versneld.

De flacons blijven hetzelfde, het enige wat verandert is de hoeveelheid vloeistof. Daarvoor moet het productieproces worden aangepast. Dat zal maximaal tien weken gaan duren, verwachten insiders die bekend zijn met de werkwijze van het bedrijf.

Moderna levert in de Verenigde Staten de helft van de vaccinvoorraad. Ook in Europa wordt het al gebruikt. In Nederland zijn onder meer huisartsen en bewoners van kleinschalige woonvormen ingeënt met het Moderna-vaccin. Ons land heeft in totaal 14 miljoen doses besteld.

Universiteit gaat coronavaccin AstraZeneca testen op kinderen

De universiteit van Oxford gaat het vaccin dat de instelling heeft ontwikkeld met farmaceut AstraZeneca testen op kinderen en jongeren. Er worden 300 vrijwilligers gezocht tussen de 6 en 17 jaar. De onderzoekers willen weten of het vaccin ook bij hen werkt.

„Kinderen hebben meestal weinig last van het coronavirus en worden er doorgaans niet ziek van. Toch is het belangrijk om bij hen de werking en veiligheid vast te stellen, omdat sommige kinderen mogelijk baat kunnen hebben bij inenting”, zegt hoofdonderzoeker en hoogleraar Andrew Pollard.

Vaccinatie Israël toont aan: Pfizer-vaccin zeer effectief

De massale inentingscampagne tegen corona in Israël toont aan dat het Pfizer/BioNTech-vaccin werkt. Dat schrijft The Jerusalem Post. Uit onderzoek blijkt dat minder dan 0,1 procent van de tweemaal gevaccineerden toch nog ziek wordt. Het vaccin is voor 93 procent effectief, wat min of meer overeenkomt met de testresultaten van de farmaceut zelf. Daaruit kwam een werkzaamheid van 95 procent naar voren.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Maccabi Healthcare Services, een van de vier grote zorgverleners in Israël, die ruim een miljoen inwoners heeft gevaccineerd. Uit gegevens tot 11 februari blijkt dat van de 523.000 mensen die al een tweede prik hebben gekregen, slechts 544 mensen toch besmet raakten met corona. De meeste van hen hadden geen of amper ziekteverschijnselen. 15 van hen belandden in het ziekenhuis. Van vier van hen werd de toestand omschreven als ernstig, van drie als matig. Geen van de dubbel gevaccineerden overleed.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer