Kerk & religie
Schokkend rapport bevestigt misbruik apologeet Zacharias

Een donderdag verschenen rapport bevestigt dat de bekende Amerikaanse apologeet Ravi Zacharias zich jarenlang schuldig maakte aan seksueel misbruik.

Redactie kerk
Ravi Zacharias. beeld Henry Center Media
Ravi Zacharias. beeld Henry Center Media

Volgens de onderzoekers van een advocatenbureau misbruikte Zacharias –die in mei 2020 overleed– vrouwen, veelal masseuses, in de VS, Thailand, India en Maleisië. De advocaten spraken met meerdere vrouwen; één van hen sprak over verkrachting. De beschuldigingen zijn niet nieuw. Wel kwamen de onderzoekers nog eens vijf nieuwe slachtoffers op het spoor.

Op Zacharias’ telefoon zijn honderden beelden gevonden van jonge vrouwen. Ook maakte hij misbruik van zijn positie. Zo waarschuwde hij een christelijk slachtoffer dat als zij zich uitsprak over de gebeurtenissen, zijn reputatie als wereldwijd bekende apologeet op het spel zou staan, waarmee zij verantwoordelijk zou zijn voor miljoenen zielen die hierdoor verloren zouden gaan.

Zacharias richtte Ravi Zacharias International Ministries (RZIM) op, de grootste apologetische organisatie ter wereld. Uit het rapport blijkt dat hij tienduizenden dollars gaf aan vrouwen, geld vanuit de fondsen van zijn organisatie.

RZIM ontkende de beschuldigingen aanvankelijk, maar gaf later toch opdracht tot onafhankelijk onderzoek. Dat is er nu met dit rapport gekomen. De organisatie heeft inmiddels aangegeven de getuigenissen van slachtoffers te geloven en bood verontschuldigingen aan. De Britse tak van RZIM kondigde donderdag in reactie op het rapport aan zich af te splitsen van de organisatie en een nieuwe naam te kiezen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer