Politiek
Adoptiesysteem is lek, maar Kamer wil er nog niet vanaf

De Tweede Kamer wil nog niet direct af van interlandelijke adoptie. Verschillende partijen lijken vooral te willen kijken of het systeem beter kan, ook na het snoeiharde rapport van deze week.

Redactie binnenland
Dilani Butink daagde de Nederlandse staat voor de rechter. beeld ANP, Phil Nijhuis
Dilani Butink daagde de Nederlandse staat voor de rechter. beeld ANP, Phil Nijhuis

Minister Dekker (Rechtsbescherming) maakte maandag bekend dat de adoptie van buitenlandse kinderen per direct wordt opgeschort. Daardoor worden 450 lopende adoptiedossiers niet afgerond. Aanleiding is het rapport van de commissie-Joustra, die „structureel ernstige misstanden” in het Nederlandse adoptiesysteem beschreef. De Kamer ging donderdag in gesprek met de leden van de commissie.

De commissie keek naar de periode van 1967 tot 1998. Verschillende Kamerleden stelden donderdag dat er daarna veel is verbeterd aan het Nederlandse adoptiesysteem. In 1995 trad het Haags Adoptieverdrag in werking. Dat moet kinderen beschermen tegen illegale adopties.

Kamerlid Bergkamp (D66) wilde weten of misstanden die tegenwoordig aan het licht komen niet stammen uit het tijdperk voor het Adoptieverdrag.

GroenLinks-Kamerlid van den Berge vroeg zich toch af of een volledige adoptiestop wel gerechtvaardigd is als grove misstanden zoals kinderhandel in sommige landen helemaal niet voorkomen.

Volgens onderzoeker Beatrice de Graaf zijn de probleem fundamenteler en ook niet opgelost met het verdrag, omdat het systeem wordt gestuurd door financiële prikkels bij bemiddelaars en advocaten. Daardoor staan niet de kinderen, maar de wensen van adoptieouders centraal. Die drijven de markt voor adoptiekinderen aan. „Adoptie is een maatregel ter bescherming van het kind”, benadrukte de onderzoeker.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Adoptie

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer