Binnenland

Bewoners aan Driftweg in Huizen overvallen door plan voor toren in natuurgebied

Het stuk grond heeft niet de faam van landgoed Amelisweerd. Het perceel heet in de dorpsmond ”de Kuil”. Intussen is het wel natuurgebied. En daar een woontoren van ruim 40 meter hoog bouwen gaat menigeen in Huizen en Naarden te ver, ook al is het „een interessant bouwwerk.”

11 February 2021 14:05

Vorig jaar zomer gingen de alarmbellen rinkelen bij de bewoners in de laagbouwwijk langs de Driftweg in Huizen. Een publicatie in de Staatscourant bracht hen op de hoogte van de bouwplannen voor een torenflat in de zogenaamde Kuil. „Het was gewoon een overval”, zegt Victor Nijenhuis, woordvoerder van de Stichting Naarder Eng. De stichting komt voort uit een buurtcomité dat een handtekeningenactie tegen de bouwplannen op touw zette. Die petitie is 4000 keer ondertekend en overhandigd aan de gemeente Gooise Meren. „Wij, de omwonenden, wisten nergens van. Dan heb je in een keer veel verontwaardiging gecreëerd.”

Wie de buurtbewoners had kunnen inlichten is projectontwikkelaar Jerry Goossens. Via de telefoon geeft hij aan niets te willen zeggen. „Kijk maar in andere kranten wat ik ervan vind.”

Tegenover de regionale krant de Gooi- en Eemlander stelde Goossens omwonenden te hebben gesproken. Nijenhuis bestrijdt dit: „Hij heeft nooit contact met ons als buurtcomité gezocht, ook al heeft hij onze namen en telefoonnummers. Hij heeft twee mensen, wonend aan de Oud Huizerweg, gesproken, maar heeft nooit structureel contact gezocht met de omwonenden.”

Dat er in de Kuil, een oude zandafgraving, gebouwd mag worden is geen punt van discussie. In 2005 gaf de toenmalige gemeente Naarden een bouwvergunning af. „Naarden ging toen akkoord met een bouwvergunning voor één huis. Dat deed de vestingstad omdat het een rommel in de Kuil was. Dus toen een vergunning voor een villa-achtig woonhuis werd afgegeven, was iedereen daar wel tevreden over”, vertelt Hans Metz, de voorzitter van de Vereniging Vrienden van het Gooi (VVG).

In het natuurgebied tussen de oude Zuiderzeekust en de Driftweg, beter bekend als de Naarder Eng, staan meer huizen. Een van de villa’s betreft ’t Hooge Nest, waar in de Tweede Wereldoorlog Joden zijn ondergedoken en waarover Roxane van Iperen een indrukwekkend boek schreef.
Maar de projectontwikkelaar wil geen villa plaatsen?

Metz: „Goossens heeft drie plannen bj Gooise Meren ingediend. De gemeente buigt zich over het derde voorstel. Dat is een gebouw in de vorm van een tribune van 43 meter hoog met 37 wooneenheden. Die toren is vanaf het Gooimeer te zien en vanuit het centrum van Huizen.”

Dat klinkt niet als een woonhuis zoals het bestemmingsplan voorschrijft.

Metz: „Het bestemmingsplan is niet helemaal duidelijk over wat een woonhuis is. Er staat dat het huis meerdere wooneenheden mag bevatten. Het bestemmingsplan is geënt op de wijk Bikbergen, waar een paar grote woonhuizen staan die in tweeën zijn gesplitst. Dan wonen er twee gezinnen in. Maar het is nooit de bedoeling geweest dat er een flat komt te staan.”

De VVG-voorzitter heeft anders dan Nijenhuis wel contact met Goossens gehad. „Via de telefoon, want hij woont in Italië. Dat zijn vriendelijke gesprekken, maar we zijn het niet eens. Zijn eerste plan, een woontoren van hout, vond ik interessant, maar hij moet het niet op die plek zetten. Dat zei ik hem ook. Goossens zei dat het een prachtig gebouw is en dat de mensen het niet hoeven te zien omdat het in een kuil staat. Daarop zei ik dat als hij het mooi vindt, hij het toch neerzet op een plek waar iedereen het kan zien.”

Metz stelt met zijn arbeidsverleden als stedenbouwkundige dat het gebouw daar niet past, „gezien het bestemmingsplan en omdat het in de natuur ligt.” „Een stedenbouwkundige wil niet alleen maar huizen bouwen. Onze omgeving is een samengesteld geheel van gebouwen, natuur en recreatie. Die maakt deel uit van een groter geheel en het moet met elkaar in evenwicht zijn.”

Nijenhuis vreest dat als Gooise Meren het licht op groen zet voor het bouwplan, daarvan een precedentwerking zal uitgaan. „Mensen die in dit natuurgebied een stukje grond hebben zullen druk uitoefenen op de gemeente om ook te mogen bouwen. Dat is een grote zorg voor ons als omwonenden, want dat betekent een verdere aantasting van dit natuurgebied.”

Gooise Meren toetst op dit moment het derde plan van Goossens. De gemeente heeft hem een aantal vragen gesteld en bestudeert „heel zorgvuldig” de antwoorden. „Als het bouwvoorstel in het bestemmingsplan past, wordt het goedgekeurd. Over enkele weken verwachten we eruit te zijn”, zegt een woordvoerder van Gooise Meren.

„Als de gemeente het licht op groen zet, stappen wij naar de rechter”, beloven Metz en Nijenhuis.

Bij rood licht gaat Goossens naar de rechter. Tegenover regionale media verklaarde hij: „Ik heb die grond gekocht. Die is van mij. Daar mag ik mee doen wat ik wil.” En: „Als het er niet komt, komt er een standaard lelijk appartementengebouw, met rode baksteen. Strik eromheen en klaar. Maar echt, dat zou een gemiste kans zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer