Kerk & religie
Bidstond in Damwoude vanwege „schuld kerk in coronacrisis”

Kerken in de Friese Wouden beleggen woensdag samen een bidstond vanwege de corona-epidemie. Initatiefnemer ds. A. A. Egas hoopt dat veel gemeenten het voorbeeld volgen. „Als kerken moeten we beschaamd het hoofd buigen.”

Christelijke gereformeerde Sionskerk in Damwoude. beeld Van Reenen Glas
Christelijke gereformeerde Sionskerk in Damwoude. beeld Van Reenen Glas

Het begon met een ingezonden brief in het Reformatorisch Dagblad, vertelt ds. Egas, predikant van de christelijke gereformeerde kerk (cgk) in Damwoude. „In de krant van 26 januari stond een brief van onze vriend Ko Wisse uit Hendrik-Ido-Ambacht. Hij vroeg zich af: „Waar is de stem van de christenen? Gaat er een sprake uit van de kerk naar de samenleving? Is dat niet de schuld van de kerk zelf?” En aan die vragen verbond hij de oproep tot een bidstond op 10 februari. Die brief raakte me.”

Na overleg met zijn kerkenraad legde ds. Egas contact met kerkelijke gemeenten in de buurt. Er werd besloten gezamenlijk een bidstond te beleggen.

Woensdagavond komen vier voorgangers samen in de christelijke gereformeerde Sionskerk van Damwoude. Aan de avond, die ongeveer een uur duurt, werken naast ds. Egas mee: ds. H. de Greef (hersteld hervormde gemeente Wouterswoude), ds. J. A. Mol (hervormde gemeente Driesum) en evangelist S. de Visser (gereformeerde gemeente Leeuwarden).

„We hopen deze avond vooral met elkaar te bidden. Elke voorganger houdt een korte overdenking van tien minuten om daarna de noden rond dit onderwerp voor de Heere neer te leggen in gebed. We bidden voor de zorg, de zieken en de mensen die hen verzorgen. We willen de overheid opdragen. De overheid vraagt niet naar God, maar we willen bidden om wijsheid voor hen die leiding moeten geven.”

De derde voorganger zal stilstaan bij de noden in de samenleving. „Te denken valt aan de eenzaamheid, economische zorgen, de problemen op de scholen.”

Het onderwerp dat ds. Egas het meest aanspreekt is het vierde thema: de kerk. „In plaats dat de kerk zich afgelopen jaar heeft verootmoedigd, lijkt zij zichzelf alleen maar grote schade te hebben toegebracht. Wat zijn we druk geweest met te discussiëren over de maatregelen. De eenheid is ver te zoeken. De spanningen in gemeenten en kerkenraden zijn toegenomen. Hebben we de stem van de Heere niet gehoord?”

„Beschamend” noemt ds. Egas het dat er niet eerder en niet meer bidstonden zijn belegd in de achterliggende tijd. „De avond moet daarom ook een schuldbelijdenis tegenover de Heere zijn.”

De onlineavond –aanvang 19.30 uur– is vooral gericht op mensen buiten de kerk. „We hebben als kerken een woord voor de wereld. Dat geluid is afgelopen tijd te weinig hoorbaar geweest.”

Om „niemand voor het hoofd te stoten”, zijn er geen belangstellenden in de kerk aanwezig. De avond is te volgen via cgk-damwoude.nl. „Samenzang zal klinken via een geluidsbestand.”

Ds. Egas heeft veel media benaderd. „Maar ik hoop vooral dat dit initiatief in heel Nederland navolging krijgt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl
Meer over
Corona

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer