Beleggen in bitcoin is speculeren met je geld
Sparen bij de bank levert niets op. Dan maar je geld stoppen in de bitcoin? Die heeft zich de laatste tijd volop in de schijnwerpers geplaatst met nieuwe recordstanden. Maar ook met scherpe dalingen.
Beleggers zijn uiteraard altijd op zoek naar rendement. Van de rente moet je het vandaag de dag niet hebben. Die ligt rond de nul procent en uitzicht op een omslag naar boven ontbreekt. Banken durven het nog steeds niet aan een negatief tarief te zetten op kleinere bedragen, maar als we rekening houden met de inflatie –die overigens ook laag is– worden die tegoeden alleen maar minder waard.
Uitwijken naar aandelen biedt soelaas. In die sfeer viel de afgelopen periode genoeg te verdienen. Marktpartijen zijn optimistisch, calculeren voor dit jaar een economische opleving in. Hoewel, in de voorbije dagen leek toch de twijfel erin te sluipen. Of het herstel er snel komt, is inderdaad maar de vraag. De perspectieven om het virus te verslaan, zijn bepaald niet onverdeeld gunstig.
De lage rente maakt aandelen in ieder geval aantrekkelijk, ook ten opzichte van obligaties. Bovendien strooien de centrale banken miljarden euro’s en dollars over de economieën uit en al dat nieuwe geld moet een aanwending krijgen. Het zijn factoren die de AEX en de indexen elders hebben opgestuwd. Echter, als de bedrijfswinsten op enig moment tegenvallen en de aandelenprijzen in verhouding daartoe zijn doorgeschoten, kan dat een scherpe correctie uitlokken. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) waarschuwde daar woensdag nadrukkelijk voor.
Ondertussen kijkt waarschijnlijk menig spaarder en belegger verlekkerd naar de bitcoin: over een alternatief gesproken voor geen of weinig rendement. Laten we de grafiek eens bezien. In december 2017 een top van net onder de 20.000 dollar, omgerekend tegen de huidige wisselkoers ongeveer 16.500 euro. Daarna een lange en stevige weg omlaag. Vervolgens de ontwikkeling in de voorbije ruim twaalf maanden: begin 2020 rond 8000 dollar, vanaf november een spurt naar op 8 januari van dit jaar een piek van bijna 42.000. Vier dagen later een terugval tot 36.000. Nu in de buurt van de 30.000 dollar ofwel rond 25.000 euro. Kortom: uiterst volatiel, heftige schommelingen, onvoorspelbaar. Maar, voor wie op het juiste moment koopt, zijn er enorme rendementen te behalen.
Ook steeds meer grote en invloedrijke vermogensbeheerders en investeringsfondsen brengen een klein deel van hun kapitaal onder in de bitcoin. Al signaleerde de Amerikaanse bank JP Morgan deze week dat die instroom wellicht weer over het hoogtepunt heen is.
Belangstelling vanuit gerenommeerde instellingen bevordert niet alleen de vraag naar, maar tevens het vertrouwen in de digitale valuta. Zij beschikken tenslotte over deskundigheid. Reden misschien om als particulier in te stappen? Voor iemand die probeert op een rustige manier vermogen op te bouwen, lijkt dat zeker niet de juiste aanpak. De koers schiet wild op en neer, het risico is extreem hoog.
De bitcoin blijft toch vooral een speeltje van degenen die met hun geld een gokje willen wagen. Dat geluid hoor je eveneens van mensen die er veel verstand van hebben. Zo noemde president Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank de cryptomunt recent „zeer speculatief.” En onder speculanten zijn altijd winnaars, maar ook verliezers.