Recept: luxe wokgroenten met biefstuk
Eerlijk gezegd is de kookinspiratie hier inmiddels tot een dieptepunt gedaald.
Met drie basisschoolkinderen thuis en met de sleutels van ons toekomstige huis nog maar net op zak, leven we hier van saucijzenbroodjes en stroopwafels (voor de klussers) naar boerenkoolstamppot (zo in de pan, ideaal) en burrito’s met kidneybonen (de onbetwiste maaltijdfavoriet). Afgewisseld met roerbakgerechten natuurlijk. Net zoals een paar weken terug staan die regelmatig op het menu.
Ik prijs me gelukkig dat er de afgelopen weken een aantal kookboeken op de redactie binnenkwam – en dat ik tijd nam om er wat in te bladeren, tussen de offertes en online tegel- en wc-potuitzoeksessies door. Zo brachten de zussen Najat en Nadia (bekend van website kookmutsjes.com) me op het idee om biefstuk te marineren in een fijne kruidenmix van zwarte peper, paprikapoeder, gemberpoeder, knoflook en ketjap.
Nu verwerk ik zelf niet snel biefstuk in een gerecht. Ik vind zo’n luxe stukje vlees typisch iets om los te eten, zodat het alle aandacht krijgt. Maar ik moet zeggen: met zo’n lekkere marinade is geroerbakte biefstuk een aanrader. De zussen –ze zijn populair, hun boek beleefde al een derde druk– doen deze biefstuk in ”Het grote Kookmutsjes kook- en bakboek” (uitg. Kosmos, € 20,99) ook in een roerbakgerecht. Ik heb de groenten aangepast aan wat hier voorhanden was en de hoeveelheden biefstuk en saus iets verminderd.