Het aantal vastgestelde nieuwe coronabesmettingen in Israël blijft hoog. Het is uiterst onzeker wanneer Israël een begin kan maken met de terugkeer naar het normale leven. Veelbelovend is echter dat de besmettingscijfers onder de gevaccineerden snel teruglopen.
Israël telt dagelijks ongeveer 8000 nieuwe vastgestelde besmettingen. Het dodental is opgelopen tot meer dan 4500. Deskundigen geloven dat de zich snel verbreidende virusvarianten uit het buitenland daar debet aan zijn.
Daarbij komt dat een deel van de burgers de restricties onvoldoende naleeft. Ondanks de eis bij elkaar weg te blijven, gaan sommigen bij elkaar op bezoek. Ook bepaalde groepen ultraorthodoxen weigeren zich bij de beperkingen neer te leggen.
Van alle coronabesmettingen vindt 30 procent plaats in ultraorthodoxe hoek, hoewel ze slechts 12 procent van de totale bevolking vormen. The Jerusalem Post legde er vorige week de vinger bij dat er video’s blijven circuleren van grote bijeenkomsten en bruiloften onder ultraorthodoxe Joden. „Wandelingen in en rond de (ultraorthodoxe, AM) wijk Mea Shearim in Jeruzalem laten zien dat het leven doorgaat alsof er geen dodelijke pandemie bestaat.”
Militante ultraorthodoxen raakten de afgelopen dagen slaags met de oproerpolitie in Bnei Brak, Ashdod en haredische wijken in Jeruzalem. Demonstranten versperden wegen, staken vuilnisbakken in brand en vielen politieagenten en journalisten aan. In Bnei Brak zetten zij bovendien een bus in lichterlaaie, waarbij de chauffeur gewond raakte.
Een tegenvaller is dat Israël er niet in slaagt zich te beschermen tegen nieuwe besmettingen uit het buitenland. Corona-infecties bleken bijzonder hoog onder Israëliërs die terugkwamen van vakantie naar de Verenigde Arabische Emiraten en Turkije. Een deel van hen weigerde in quarantaine te gaan. Pas maandag ging de luchthaven van Tel Aviv dicht, met uitzondering van vrachtvliegtuigen en hoognodige vluchten. Maar nu de luchthaven dicht zit, blijken Israëliërs via Jordanië te reizen. Wellicht zal Israël nu ook de landgrenzen sluiten.
Er zijn echter ook positieve ontwikkelingen. Inmiddels heeft een miljoen Israëliërs een tweede toediening van het Pfizervaccin ontvangen. The Times of Israel meldde dat het middel voor 95 procent effectief is bij wie de tweede prik heeft gehad.
Toch is het nog te vroeg om te zeggen dat Israël in het voorjaar een begin kan maken met de terugkeer naar het normale leven. Daarvoor ligt het aantal besmettingen nu nog veel te hoog.