VS redden vaccinatiedoelstelling vermoedelijk niet
President Joe Biden wil in de eerste honderd dagen van zijn termijn 100 tot 150 miljoen mensen in de VS vaccineren tegen corona. Zijn minister van Volksgezondheid, Xavier Becerra, heeft grote twijfels of dit lukt.
„Er is haast geboden, maar we hebben de vaart er nog niet in”, aldus de bewindsman maandag. Hoewel Becerra zegt zich te committeren aan de doelstelling van Biden om in de eerste honderd dagen van zijn presidentschap minimaal 100 miljoen mensen te vaccineren, verwacht hij niet dat dit zal lukken. De problemen zitten volgens hem op het gebied van levering, logistiek en organisatie.
President Biden zei maandag op een persconferentie dat farmaceuten hebben toegezegd de productie van vaccins op te schroeven. Dat is volgens de president „veelbelovend.” Desondanks verwacht hij dat er pas rond de zomer voldoende groepsimmuniteit is. Hij houdt er rekening mee dat er tot die tijd in totaal 600.000 mensen aan corona zullen zijn overleden.
Top
Als het gaat om het aantal coronabesmettingen, staat Amerika in de wereld aan de top. Een op de vier infecties in de wereld heeft in de VS plaats. Afgelopen zondag passeerde het land de grens van 25 miljoen besmettingen. Inmiddels zijn er meer dan 400.000 mensen aan het virus overleden.
Het aantal dagelijkse meldingen van nieuwe gevallen loopt de laatste dagen terug, van 300.501 op 8 januari naar 129.527 afgelopen zondag. Toch zijn de autoriteiten bepaald niet gerust.
President Biden heeft maandag het inreisverbod verlengd voor buitenlanders die recent in Brazilië, Zuid-Afrika, het Verenigd Koninkrijk of de Europese Unie zijn geweest.
Inmiddels is duidelijk dat de Braziliaans mutant de VS is binnengekomen. Dit virus werd vastgesteld in een monster dat was genomen bij een persoon uit de staat Minnesota, die onlangs naar Brazilië was gereisd. Deskundigen vrezen dat deze variant besmettelijker is dan het oorspronkelijk virus. Bovendien zou ze resistent zijn tegen de vaccins die tot dusver zijn ontwikkeld.
Californië
Daarnaast hebben Amerikaanse virologen een nieuwe mutant vastgesteld die zou zijn ontstaan in de staat Californië. Die leidt tot hevige uitbraken in de omgeving van Los Angeles en in het zuiden van die staat. De eerste patiënt met deze mutant is begin november ontdekt. Eind december had 36 procent van alle coronapatiënten in Los Angeles deze variant. De Californische versie is inmiddels ook vastgesteld in Washington D.C., New York en in Amerikaanse gebiedsdelen in Oceanië. Virologen in de VS vrezen dat deze niet kan worden bestreden met de bestaande vaccins.
De ziekenhuizen in met name het zuiden en westen van de VS dreigen de situatie niet meer aan te kunnen. Het Cedars-Sinai Medical Center, een ziekenhuiskoepel in Los Angeles, deelde maandag mee onvoldoende zuurstofmaskers te hebben voor de patiënten. De Presbyterian Health Care Services in Alberquerque (New Mexico) heeft geen ruimte meer om nieuwe patiënten op te nemen en moet in allerijl een noodhospitaal bouwen.
Volgens dr. Marc Boom, medisch directeur van het Houston Methodist Hospital, is de beschikbaarheid van „goed en uitgerust” personeel het grootste probleem. „Verpleegkundigen draaien diensten van twaalf uur of meer en dat zeven dagen achter elkaar.” Door de fysieke en mentale uitputting dreigen er volgens hem cruciale fouten in de verpleging te worden gemaakt.
Concurrentieslag
Nog groter is volgens de baas van het grootste ziekenhuis in Houston het probleem om goed personeel vast te houden. Onder de ziekenhuizen is volgens hem een concurrentieslag gaande, waarbij goede, gekwalificeerde verpleegkundigen met aantrekkelijke bonussen en lucratieve reiskostenregelingen door ziekenhuizen in afgelegen steden worden weggekocht.
Er zijn volgens Boom inmiddels bemiddelingsbureaus die er werk van maken om ziekenhuismedewerkers te werven. „Een dubbel salaris en een reiskostenvergoeding van 6000 dollar per maand is geen uitzondering meer. Daar valt nauwelijks tegen op te bieden.” Zelf heeft hij ic-verpleegkundigen inmiddels een bonus van 8000 dollar beloofd als ze in zijn ziekenhuizen blijven werken. „Zelfs bij een moordende pandemie zijn er zakenlui die daar munt uit proberen te slaan”, zegt hij bitter.