Hoewel binnen de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) formeel geen sprake is van werkgevers en werknemers, vat de kerk in „deze uitzonderlijke situatie” het werkgeverschap functioneel op.
Dat betekent dat een kerkenraad, „als ware zij een werkgever”, een werkgeversverklaring kan afgeven aan kerkleden als zij voor noodzakelijke werkzaamheden tijdens de avondklok over straat moeten. Dat meldt de PKN vrijdag in een bericht op de website.
Het is aan de kerkenraad, zo schrijft de kerk, om een afweging te maken wat noodzakelijke „en dus urgente werkzaamheden zijn die geen uitstel dulden.” Als voorbeelden noemt zij de ambtsdragers en medewerkers die nodig zijn om digitale avonddiensten te realiseren, het verlenen van crisispastoraat of het voorbereiden van een uitvaart.
De werkgeversverklaring mag voor een langere periode worden afgegeven. Naast deze verklaring heeft een ambtsdrager of andere medewerker van de kerk ook altijd een eigen verklaring nodig om tijdens de avondklok buiten te kunnen zijn.
Op de site van de PKN zijn twee voorbeelden te vinden van ingevulde werkgeversverklaringen, zoals een kerkenraad die kan afgeven aan een medewerker bij digitale kerkdiensten of aan een predikant.
Bisdommen
De Rooms-Katholieke Kerk geeft aan dat via de bisdommen een werkgeversverklaring zal worden verstrekt aan „pastorale beroepskrachten." Dat betreft priesters, diakenen, pastoraal werkers en geestelijke verzorgers. Met de verklaring kunnen zij -met ook hun eigen verklaring op zak- de straat op tijdens de avondklok, „indien dit dringend noodzakelijk is voor pastorale verzorging van gelovigen, bijvoorbeeld wanneer een priester iemand de laatste sacramenten moet toedienen."