Een avondklok, maximaal één bezoeker per dag en extra reisbewegingen. Deze aangescherpte maatregelen wil het kabinet nemen om het virus verder eronder te krijgen.
Aanleiding voor de aangescherpte maatregelen is het steeds verder oprukkende Britse virus. Momenteel gaat het bij een op de tien positieve testuitslagen in Nederland om deze extra besmettelijke coronavariant. De vrees is dat dit virus leidt tot een derde golf. Met extra maatregelen kan deze golf hopelijk worden „vooruitgeduwd”, verklaarde coronaminister Hugo de Jonge woensdagmiddag tijdens een persconferentie samen met demissionair premier Rutte.
Voor de maatregelen is nog wel groen licht van de Tweede Kamer nodig. Die vergaderde er deze donderdag over.
Bij instemming van de Kamer gaat de avondklok zaterdag of zondag in, en zal van kracht blijven tot in principe 10 februari.
De avondklok houdt in dat tussen 20.30 en 04.30 uur niemand zonder geldige reden zich op straat mag vertonen. Uitzonderingen zijn onder meer het uitlaten van een hond, bij calamiteiten of voor het werk. Voor dat laatste is een werkgeversverklaring nodig.
Volgens onderzoek in het buitenland vermindert een avondklok het aantal besmettingen met 8 tot 13 procent.
Daarnaast scherpt het kabinet het bezoekadvies aan. Voortaan is maximaal één bezoeker per dag toegestaan. Uitzonderingen zijn kinderen onder de 13 jaar. Ga ook niet vaker dan één keer per dag op bezoek, luidt de nieuwe regel.
Vliegverbod
Derde maatregel is het verder inperken van reisbewegingen. Het uitdrukkelijke advies is om zo min mogelijk op reis te gaan en geen reizen buiten Nederland te boeken in de periode tot en met 31 maart. Voor het Verenigd Koninkrijk geldt een vliegverbod en een aanmeerverbod voor veerboten met passagiers. Ook zijn passagiersvluchten vanuit Zuid-Afrika en landen in Zuid-Amerika niet meer welkom.
Reizigers vanuit hoogrisicogebieden moeten vlak voor vertrek een negatieve uitslag van een sneltest kunnen tonen, die bij het aan boord gaan maximaal vier uur oud is. Deze test komt bovenop een negatieve PCR-test, die maximaal drie dagen voor aankomst moet zijn afgenomen.
Om het besmettingsrisico bij uitvaarten te verlagen, geldt vanaf maandag 25 januari een maximumaantal van 50 gasten.
Verder werkt het kabinet aan een manier om quarantaine verplicht te stellen. De regel is dat mensen met klachten, na een positieve testuitslag of bij direct contact met een coronapatiënt thuisblijven. Echter houdt niet iedereen zich daaraan. Het kabinet overweegt hier strenger op toe te zien, bijvoorbeeld door mensen die in quarantaine moeten na te bellen.
Rutte hamerde er woensdag ook op zoveel mogelijk thuis te werken. Nu doet al zo’n 80 procent van de mensen dat, maar het zou meer moeten, vindt hij.