Economie

Rechts Twitteralternatief Parler offline gehaald

Waar eerder platforms als Google en Apple het rechtse Twitteralternatief Parler uit hun appstores verwijderden, is nu het volledige systeem van de sociale mediadienst uit de lucht gehaald.

11 January 2021 09:50
beeld AFP, Olivier Douliery
beeld AFP, Olivier Douliery

Amazon zette zondagavond de webhosting van Parler stop. In reactie daarop meldde John Matze, CEO van Parler, dat het systeem van de dienst voor onbepaalde tijd uit de lucht is. Volgens hem ligt dit niet aan de software, maar omdat het moeilijk is een partij te vinden die de hosting van zijn platform op zich wil nemen.

Matze noemt de acties van de techgiganten „een gecoördineerde aanval om de concurrentie om zeep te helpen”. „We waren te snel te succesvol”, aldus de Amerikaan.

De mediadienst kwam de afgelopen dagen veelvuldig in het nieuws. Nadat de Amerikaanse president Trump van Twitter werd verbannen, nam de groei van het platform een vlucht.

Volgens Sensor Tower, een analytisch programma dat de groei van mobiele apps monitort, werd Parler afgelopen vrijdag wereldwijd zo’n 200,000 keer gedownload. Dat is een stijging van ruim 280 procent ten opzichte van de dag ervoor. In totaal kent Parler ruim 10 miljoen gebruikers, waarvan ruim 4 miljoen gebruikers de app actief gebruiken.

Vergrootglas

Door de explosieve groei kwam Parler onder een vergrootglas te liggen. Niet lang daarna besloten Google en Apple het twitteralternatief uit hun appstores te verwijderen. Volgens hen liet het bedrijf berichten toe die „aanhoudend geweld in de Verenigde Staten aanwakkeren”.

Zondagavond besloot Amazon de webhosting van Parler op te schorten, omdat het „geweld aanmoedigt” en „een reëel gevaar vormt voor de openbare veiligheid”.

Het Amerikaanse Parler werd twee jaar geleden opgericht. Doel van het platform is om een twitteralternatief zonder censuur en waarschuwingslabels te bieden. Enkel spam, pornografie en het delen van strafbare feiten zijn verboden om te plaatsen.

In de praktijk betekent dit dat vooral mensen uit de rechterflank van het politieke spectrum de app gebruiken. Onder andere leden van de extreemrechtse groepering Proud Boys zijn actief op het sociale netwerk. Controversiële personen als Alex Jones en Milo Yiannopoulos namen al eerder de wijk naar het ‘censuurvrije platform’.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer