Musetta Blaauw uit Groningen bedacht de allereerste Puzzelbank van Nederland, waar mensen puzzels kosteloos kunnen omruilen. Inmiddels telt Nederland veertien Puzzelbanken.
Nog één puzzel had ze aan het einde van de zomer over. De rest van haar verzameling legpuzzels had ze al gemaakt toen ze vanwege het coronavirus zoveel mogelijk thuis moest blijven. Musetta Blaauw (37) ruilde daarom een aantal van haar exemplaren met die van een vriendin. „Ik ga niet twee keer dezelfde puzzel leggen, dus toen ik ook die van mijn vriendin had gemaakt, moest ik op zoek naar een nieuwe ruilpartner.”
Wat later hoorde Blaauw dat ook de vraag naar nieuwe puzzels enorm is toegenomen sinds de coronacrisis. „In mijn winkel Musjes Kinderwinkel in Groningen verkoop ik ook speelgoed. Van mijn leveranciers begreep ik dat ze lang niet alle puzzels meer kunnen leveren.” In november kwam Blaauw daarom op het idee een Puzzelbank te openen. „In mijn winkel heb ik genoeg ruimte om een stapel neer te leggen. Ik zie het als een voedselbank, maar dan voor puzzels. Mensen kunnen kosteloos hun al gelegde exemplaren omruilen voor andere.”
Al snel na het openen van haar eigen Puzzelbank kreeg Blaauw de vraag of andere plaatsen haar idee mochten overnemen. „Daarom heb ik een persbericht geplaatst in diverse Facebookgroepen waarvan ik als ondernemer lid ben. Het is heel simpel om mee te doen. Alles wat je nodig hebt is een startkapitaaltje aan puzzels.” Inmiddels zijn er veertien Puzzelbanken verspreid over meerdere provincies. „Overal in Nederland komen ze op: in woonwinkels, buurtcentra en speel-o-theken. Vooral buurtcentra zijn ideaal als locatie, want die mogen ondanks de lockdown open blijven. Het leuke is dat ik die locaties een kaartje stuur die ze in de dozen kunnen doen. Daarop kunnen mensen hun woonplaats en een datum noteren, zodat iedereen kan zien waar de puzzels allemaal zijn geweest tijdens deze lockdown.”
Zelf is Blaauw nog steeds druk met haar hobby. „Ik vind het heerlijk om me tussendoor even over een puzzel te buigen en een andere omgeving voor mijn ogen te creëren.” Haar favoriete puzzels zijn die met afbeeldingen van kunstenaar Gustav Klimt. „Ik zie dat veel mensen fan zijn van de puzzels van Jan van Haasteren: als ik er daar eentje van heb, is die altijd snel weg. Zelf houd ik meer van realistische afbeeldingen en kunst. Een puzzel van duizend stukjes is bij ons thuis meestal binnen drie of vier dagen klaar, afhankelijk van welke gezinsleden meehelpen. En het ene exemplaar is natuurlijk moeilijker dan het andere.”
Binnenkort kan Blaauw tachtig puzzels ophalen bij iemand die zijn verzameling wil doneren. Met die voorraad hoopt ze buurtcentra en voedselbanken over te halen ook een Puzzelbank te starten. „Daar komen genoeg mensen die wel wat vermaak kunnen gebruiken. Ik vind het juist nu belangrijk om dingen te doen die mensen een lach op hun gezicht bezorgen. Samen moeten we ervoor zorgen dat we mentaal een beetje op orde blijven in deze bizarre tijd.”