Buitenland

Amerikaanse evangelicals hebben moeite met nieuwe realiteit

Dat conservatieve evangelicals in de VS Trump liever als president hadden dan Biden, is geen geheim. Maar ze moeten zich nu toch aan de nieuwe werkelijkheid aanpassen.

24 December 2020 18:32
De voorbereidingen voor de inauguratie van Joe Biden tot president in Washington op 20 januari zijn in volle gang. Veel evangelicals in de VS hebben nog moeite met de vraag hoe zij zich tot de nieuwe politieke realiteit moeten verhouden. beeld AFP, Stefani Reynolds
De voorbereidingen voor de inauguratie van Joe Biden tot president in Washington op 20 januari zijn in volle gang. Veel evangelicals in de VS hebben nog moeite met de vraag hoe zij zich tot de nieuwe politieke realiteit moeten verhouden. beeld AFP, Stefani Reynolds

Trumps aanpak van belangrijke ethische thema’s zoals abortus en homo-emancipatie, alsmede zijn waken voor het behoud van de godsdienstvrijheid, heeft hun volle instemming. De grootste zorg is dat Biden op deze punten de wissels wil omzetten. Vandaar hun voorkeur voor Trump.

Tegen die achtergrond is het verklaarbaar dat Trumps bewering dat de verkiezingen zijn gestolen, wortel schiet. Vooral op het evangelicale grondvlak. Zij vinden dat Biden op onwettige gronden naar Het Witte Huis verhuist.

Vandaar dat grote groepen evangelicals medio december deelnamen aan de Jerichomars in Washington. Enkele duizenden christenen maakten zeven keer een omgang om het Capitool, in de hoop en verwachting dat er net als bij de inname van de stad Jericho een wonder zou gebeuren zodat Trump alsnog vier jaar kon aanblijven. In toespraken en gebeden werd God aangeroepen om Zijn ingrijpen.

Verschillende deelnemers zeiden dat Trump voor hen dé president blijft. Zij zijn niet van plan Biden te erkennen als de nieuwe Amerikaanse regeringsleider. „Een dief behoef je niet te gehoorzamen”, aldus een van de deelnemers. Een van de sprekers was de jurist Jenna Ellis, verbonden aan de christelijke Liberty University die in 1971 werd gesticht door de televisiedominee Jerry Falwell sr.. Zij stelde in een toespraak dat het hooggerechtshof er helemaal naast zat met het afwijzen van de klacht wegens verkiezingsfraude die door de staat Texas was ingediend. Ellis riep de deelnemers aan de Jerichomars op moed te tonen door zich tegen het onrecht te verzetten.

Verstek

Opvallend was wel dat er geen vooraanstaande evangelicals deelnamen aan de zevenvoudige omgang om het Capitool. Mannen als Franklin Graham, James Dobson, Tony Perkins of Robert Jeffress lieten verstek gaan. Deze evangelicale leiders gingen in de achterliggende jaren regelmatig op bezoek in het Witte Huis.

Ook de welvaartsprediker en spiritueel adviseur van Trump, Paula White, was er niet bij, terwijl zij er vast van overtuigd is dat Trump de winnaar is van de verkiezingen in november. White hield kort na de verkiezingen een tweeënhalf uur durend openbaar gebed waarin ze zei dat ze het geluid van de overwinning voor Trump al hoorde aanzwellen. God zou ten gunste van Trump opstaan om Biden te verslaan. Tijdens het gebed zei ze het gedruis te horen van engelen die vanuit Afrika en Zuid-Amerika naar de VS in aantocht waren om Trump de overwinning te bezorgen. White zei de achterliggende jaren bij herhaling dat wie tegen Trump is, ook tegen God is.

Franklin Graham aarzelde kennelijk of hij de overwinning van Biden moest erkennen. Kort na de Jerichomars gaf hij niet echt antwoord op de vraag of hij de verkiezingszege van Biden accepteert. „Ik ben dankbaar dat God ons Trump als president heeft gegeven in de afgelopen vier jaar. Een president die onze religieuze vrijheid heeft beschermd. Ik ben dankbaar voor een president die de levens van ongeboren kinderen heeft beschermd en uitgesproken tegen abortus was. Ik ben ook dankbaar dat hij conservatieve rechters in het federale hooggerechtshof heeft benoemd”, aldus Graham. Hij prees de zittende president en diens vicepresident „die het belang van het gebed erkenden en die zich niet schaamden de naam van Jezus te belijden.”

Naar Grahams overtuiging gaat Trump de geschiedenis in „als een van de grootste presidenten van Amerika, die vrede en welvaart heeft gebracht voor miljoenen mensen in de VS en in het buitenland.” Hij zei te bidden dat God Trump zegent in zijn nieuwe levensfase. Daarmee legde Graham zich impliciet neer bij de overwinning van Biden.

Verdacht

Enkele dagen later verklaarde de zoon van de beroemde evangelist Billy Graham dat hij –alles afwegend– denkt dat Trump gelijk heeft met zijn bewering dat de verkiezingen niet eerlijk zijn verlopen. In een post op Facebook wijst hij erop dat tegenstanders de huidige president al vanaf het moment van zijn verkiezing in 2016 verdacht hebben gemaakt en tegengewerkt. Daarom denkt Graham dat het aannemelijk is dat deze opponenten van Trump bij de verkiezingen alles hebben gedaan om hem uit het Witte Huis te krijgen. Aan het einde van zijn Facebookbericht roept Graham op te bidden voor Biden, voor Trump en de natie.

De invloedrijke conservatieve theoloog Albert Mohler heeft wel publiek verklaard de verkiezing van Biden te aanvaarden. Hij schrijft op zijn website: „Het is geen geheim dat ik teleurgesteld ben over de uitkomst van de verkiezingen. Ik wilde niet dat Joe Biden werd verkozen tot president van de Verenigde Staten, maar hij ís nu de aanstaande president.” Mohler vindt dat Amerikaanse christenen deze uitslag moeten accepteren, ook al heeft hij vragen bij de betrouwbaarheid van de verkiezingen. „Maar dit is nu het resultaat. Zo werkt de democratie.”

De grote zorg van Mohler is de koers die Biden inzet. Hij constateert dat de aanstaande president gevangene is van de linkse factie in de Democratische partij. Die dwingt hem tot een uiterst progressief beleid. „Biden zegt een gematigd man te zijn die tegenstellingen wil overbruggen. Maar dat gaat hem niet lukken. Progressieven rukken hem ruw naar links.” Dat blijkt volgens Mohler onder meer uit de benoemingen die hij doet. „Hij heeft maar een beperkt aantal posten in te vullen. De linkse leiders in zijn partij eisen die op.”

Identiteitspolitiek

Cruciaal is volgens de vooraanstaande baptistenvoorganger wat Biden gaat doen op terreinen als abortus, homo- en transgenderemancipatie en de godsdienstvrijheid. Zeer verontrustend noemt hij de voordracht van Xavier Beccera als minister van Volksgezondheid. „Een extreem gevaarlijk man”, aldus Mohler.

Beccera is momenteel openbaar aanklager in de staat Californië. Hij is een goede vriend van toekomstig vicepresident Kamala Harris en staat bekend als voorvechter van volledige liberalisering van het recht op abortus. Daarnaast wil Beccera alle beperkingen op gebied van genderemancipatie opheffen. „Daarbij deinst hij er niet voor terug om de godsdienstvrijheid aan te tasten”, weet Mohler. „Deze identiteitspolitiek is het gevaarlijkste idee dat de Amerikaanse politiek vergiftigt. En als het daar eenmaal is binnengedrongen, zal het de meest dominante rol gaan spelen in nagenoeg elk debat.”

Mohler staat niet alleen in die zorg. Jeff Iorg, president van het christelijke Gateway Seminary in Californië, zegt: „Uit Becerra’s staat van dienst kun je opmaken dat hij zich verzet tegen culturele waarden die voortvloeien uit religieuze overtuigingen, wanneer deze niet passen bij het moderne, libertijnse denken. Hij zal ongetwijfeld zijn positie gebruiken om allerlei moderne opvattingen in beleid om te zetten. Het land zou beter gediend zijn met iemand die minder vijandig staat tegenover kerken.”

De in Amerika populaire evangeliste en schrijfster Beth Moore deelt de zorgen van de evangelicale leiders. Maar ze vindt niet dat christenen daarom Biden mogen afwijzen. In een reactie per mail schrijft ze: „Hij is wettig gekozen en de Bijbel eist van mensen de overheid te gehoorzamen en voor haar te bidden. Jezus zegt tegen Zijn tijdgenoten dat ze de keizer het zijne moeten geven. Paulus noemt de overheid een knecht van God. Mensen toen hadden meer reden om vragen te stellen bij de wettigheid van het Romeinse gezag dan wij in onze tijd. De Amerikanen hebben in meerderheid Biden gekozen; de Romeinen hadden allerlei volken onderworpen en heersten over hen. Toch wilden Jezus en Paulus dat hun volgelingen deze vreemde overheersers gehoorzaamden. Daar moeten wij in Amerika wel even over nadenken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer