Wereldleiders beloven nieuwe stappen voor klimaatverbetering
Wereldleiders hebben zaterdag op een eendaagse virtuele klimaattop nieuwe stappen aangekondigd om de opwarming van de aarde te vertragen. Het lijken volgens klimaatexperts slechts kleine beloften, wat niet veel goeds belooft voor de volgende ronde van klimaatonderhandelingen in 2021 in Glasgow, Schotland. De tussentijdse top van zaterdag werd gezien als een kans om het momentum voor 2021 op te bouwen.
Toch waren er in de aanloop al enkele concrete toezeggingen. In een deal deze week heeft de Europese Unie afgesproken om de uitstoot van CO2 tegen 2030 met minstens 55 procent te verminderen, het Verenigd Koninkrijk deed daar nog een schepje bovenop met een reductie van 68 procent.
De Indiase premier Narendra Modi zei zaterdag dat het land zijn verbruik aan schone energiebronnen verdubbelt en op schema ligt om de emissienormen te halen die zijn vastgelegd in het klimaatakkoord van Parijs uit 2015. India geldt als een van de grootste uitstoters van broeikasgassen die tot opwarming van de aarde leiden.
Imran Khan, premier van Pakistan, beloofde te stoppen met de bouw van nieuwe kolengestookte elektriciteitscentrales. Pakistan heeft de afgelopen vijf jaar de capaciteit voor kolencentrales zien toenemen van een zeer laag niveau tot een aanzienlijke 5 gigawatt. Maar hij zei dat 60 procent van alle energie tegen 2030 afkomstig zal zijn van hernieuwbare energiebronnen en 30 procent van alle voertuigen zal worden aangedreven door elektriciteit.
De Chinese president Xi Jinping kondigde stapsgewijze verhogingen aan van de klimaatdoelstellingen, waar hij naar verwachting zou voortbouwen op zijn ambitieuze belofte om tegen 2060 koolstofneutraal te zijn.
Xi zei dat China zou proberen de uitstoot tegen 2030 met „meer dan” 65 procent te verminderen ten opzichte van het niveau van 2005. De doelstelling ligt daarmee iets hoger dan het vorige doel om de vervuiling met 60 procent terug te dringen. China zal proberen om tegen het einde van het decennium ongeveer 25 procent van zijn energie te halen uit niet-fossiele brandstoffen.
Klimaatexperts waren teleurgesteld over de beloften van China. „Dit is een stap in de goede richting, maar er moet meer worden gedaan om actie op de korte termijn en China’s koolstofvrije visie op elkaar af te stemmen”, aldus Li Shuo, klimaatanalist bij Greenpeace Oost-Azië.