Binnenland

Vuurwerkverkopers stappen naar rechter om vuurwerkverbod

De Stichting Vuurwerkdealers Nederlands Consumentenvuurwerk stapt naar de rechter om het vuurwerkverbod aan te vechten. Ongeveer 150 winkeliers sluiten zich bij de rechtszaak aan, zegt hun advocaat Lex de Jager. Hij bevestigt hiermee berichtgeving van het AD.

ANP
30 November 2020 18:31Gewijzigd op 30 November 2020 23:04
beeld ANP, Bart Maat
beeld ANP, Bart Maat

Het kabinet kondigde op 13 november een verbod af op de verkoop en het afsteken van vuurwerk. Maar veel handelaren hebben al grote voorraden ingekocht en willen het vuurwerk eind dit jaar toch verkopen. De advocaat spant bij de rechtbank in Den Haag een zogeheten civielrechtelijk kort geding aan tegen de overheid. „De zitting zal ergens rond 15 december zijn, zodat de vuurwerkindustrie nog kan inspelen op de uitspraak”, zegt De Jager.

De vuurwerkbranche ergert zich vooral aan het late tijdstip waarop het vuurwerkverbod is afgekondigd. „De trein was al in volle vaart toen de regering het besluit nam. Er zijn verplichtingen aangegaan met importeurs en er zijn containers vol met vuurwerk onderweg, die binnenkort aankomen in de haven. Er zijn enorme sommen geld geïnvesteerd, terwijl de omzet straks nul is. Daarbij komen problemen met de opslag. Een vuurwerkverbod brengt onevenredig veel schade toe”, zegt De Jager.

Het vuurwerkverbod is er gekomen om de zorg te ontlasten. Die is overbelast door het coronavirus. De jaarwisseling is een van de drukste momenten voor de spoedeisende hulp in ziekenhuizen. De advocaat van de vuurwerkbranche denkt dat het dit jaar wel mee zal vallen, omdat het zware vuurwerk al is afgeschaft.

Het gebruik van vuurwerk werd begin dit jaar al ingeperkt. Onder meer knalvuurwerk, vuurpijlen en vuurwerk uit de zwaardere F3-categorie zijn al vanaf 1 december verboden. De Jager: „De vuurwerkverkopers hebben alle begrip en bewondering voor mensen in de zorg en de handhaving, maar het lijkt erop dat corona er met de haren wordt bijgesleept om een vuurwerkverbod af te kondigen. Door de afschaffing van het zware vuurwerk is de belasting op de zorg dit jaar beperkt.”

De vuurwerkbranche krijgt van het kabinet zo’n 40 miljoen euro compensatie, maar de advocaat noemt de compensatieregeling onduidelijk. „Het is een tegemoetkoming in vervoer en opslag, maar mijn cliënten hebben er geen bal aan. Die hebben geen omzet.”

De vuurwerkbranche waarschuwt voor een verschuiving naar illegaal vuurwerk en zaken als carbidschieten. „Je houdt je hart vast nu westerlingen cursussen carbidschieten krijgen. En met de huidige onrust onder jongeren in Urk en Roosendaal is het de vraag of een vuurwerkverbod wel zo verstandig is.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer