Buitenland

Netanyahu vol vertrouwen ondanks politieverhoor

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu bleek ook deze week nog vol zelfvertrouwen, ondanks een onderzoek naar vermeende corruptie. „Ze zullen niets tegen me inbrengen, want er is niets.”

Alfred Muller
4 January 2017 10:07Gewijzigd op 17 November 2020 11:23
JERUZALEM. De Israëlische politie bracht maandagavond een bezoek aan de ambtswoning van premier Netanyahu in Jeruzalem. De Likudpoliticus werd drie uur lang ondervraagd over vermeende corruptie. Mogelijk volgt vrijdag een tweede verhoor beeld AFP, Gali Ti
JERUZALEM. De Israëlische politie bracht maandagavond een bezoek aan de ambtswoning van premier Netanyahu in Jeruzalem. De Likudpoliticus werd drie uur lang ondervraagd over vermeende corruptie. Mogelijk volgt vrijdag een tweede verhoor beeld AFP, Gali Ti

Maandagavond stond er een politieauto voor de deur van zijn zwaarbewaakte ambtswoning aan de Balfour­straat, in de Jeruzalemse wijk Rehavia. Hoge politieofficieren van de fraude-eenheid zeiden de premier tijdens een drie uur lang gesprek wat de verdenkingen tegen de Likudpoliticus zijn. Het gesprek had plaats „onder waarschuwing.” Dat wil zeggen dat alles wat Netanyahu zei tegen hem gebruikt kon worden.

Netanyahu moet nu de aantijgingen weerleggen. De Israëlische procureur-generaal Avichai Mandel­blit zei maandag dat de politie genoeg aanknopingspunten heeft om de premier te verdenken van mogelijke overtredingen. Vrijdag volgt naar verwachting een tweede verhoor.

Waar het allemaal om gaat, blijft echter vaag. Zeker is dat er twee kwesties spelen. De eerste heeft betrekking op giften die de Likudleider heeft gekregen van schatrijke zakenlieden. Het vermoeden is dat het hier niet 
zomaar ging om een cadeautje van een vriend. De rechtbank was in het verleden namelijk bereid zoiets door de vingers te zien. Nee, de zakenlieden zouden in ruil voor de donaties gunsten hebben ontvangen. Het onderzoek heeft ook betrekking op mogelijke giften aan de gezinsleden van Netanyahu. Volgens de krant Ha’aretz zou het gaan om schenkingen ter waarde van honderdduizenden Israëlische sjekels, omgerekend tienduizenden euro’s.

Een van de zakenlieden die royaal waren, is de Joods-Amerikaanse miljardair en voorzitter van het Joods Wereldcongres Ronald Lauder. Die heeft toegegeven dat hij diverse zaken heeft geschonken, waaronder een pak. Ook zou hij zijn beurs hebben getrokken voor een buitenlandse reis van Netanyahu’s zoon Yair. De politie vermoedt echter dat het om meer ging. Ook zou Lauder royaal geweest zijn in de hoop er iets voor terug te ontvangen.

De tweede kwestie die rond Netanyahu speelt, blijft geheim. Procureur-generaal Mandelblit zou enkele maanden geleden zijn ingelicht over de details van deze zaak. Het zou gaan om iets ernstigs. Mandelblit zei echter ook dat er bij vier andere kwesties waarin Netanyahu werd verdacht, gebrek aan bewijs is. Op dit moment laat hij deze zaken rusten. De zaken betreffen aantijgingen over het illegaal financieren van de verkiezingen in 2009, het knoeien met de voorverkiezingen van Likud, het ontvangen van dubbele vergoedingen voor vliegreizen en het ontvangen van giften toen Netanyahu in het buitenland was.

De Israëlische premier zei daarop dat de jarenlange vervolging van hem en zijn familie zonder grond is gebleken. „Ik zie de feeststemming in de televisie­studio’s”, zei hij deze week op een bijeenkomst van de Likudfractie. „Wacht met feestvieren, doe rustig aan.” Politici van Likud geloven dat de premier het vuur na aan de schenen gelegd wordt vanwege zijn politieke denk­beelden.

Het is de zoveelste storm. Vorig jaar kende de rechtbank schadevergoedingen toe van tienduizenden euro’s aan vroegere werk­nemers van Sara Netanyahu voor de wijze waarop ze door haar werden behandeld. In december werd de echtgenote van de premier meer dan elf uur lang door de politie aan de tand gevoeld over mogelijk illegaal gebruik van staatsgelden. Het is onduidelijk of de kwestie tot rechtsvervolging gaat leiden.

Het is inderdaad mogelijk dat Netanyahu de aantijgingen zal weten te weerleggen en dat de zaak tegen hem wordt gesloten. Maar het kan ook dat hij af moet treden en vervangen zal worden. „Mandelblit probeerde alles te doen om niet het punt te bereiken dat de premier ondervraagd zou worden als verdachte”, schreef senior commentator Amir Oren deze week in dagblad Ha’aretz. „Als, na al zijn draaiingen, de procureur-generaal gedwongen werd een onderzoek te openen dat hij geprobeerd heeft op te schorten, kan het uitdraaien op een beschuldiging.”

----

Rechtsstaat werkt in Israël

Het rechterlijk systeem in Israël heeft bewezen niet terug te deinzen voor het vervolgen van de allerhoogsten. Zo werd in december de eens schat­rijke zakenman Nochi Dankner veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf wegens manipulatie van de effectenbeurs.

De bekendste politicus die in de cel belandde, is Ehud Olmert. De oud-premier werd vorig jaar februari veroordeeld tot een gevangenisstraf van negentien maanden wegens het aannemen van steek­penningen. Daar kwamen in september nog acht maanden cel bij voor het illegaal aannemen van goedgevulde enveloppen van de Amerikaanse zakenman Talansky. Oud-president Moshe Katsav werd in december vrijgelaten na ruim vijf van de zeven jaar gevangenis­straf te hebben uitgezeten. Hij had zich schuldig gemaakt aan zedendelicten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer