Londen en VS beschermen Titanic
Groot-Brittannië en de Verenigde Staten hebben dinsdag afspraken gemaakt ter bescherming van het wrak van de Titanic.
Het is voor het eerst dat het beroemde scheepswrak met een speciaal verdrag bescherming krijgt, aldus Britse media. De Britse minister van Maritieme Zaken, Nusrat Ghani, zei dat met het verdrag „het historische schip en zijn opvarenden worden gerespecteerd.”
Het is de bedoeling dat nieuwsgierigen, schatjagers of plunderaars op afstand worden houden. Expedities naar het wrak zouden schadelijk zijn voor wat er nog van over is. Het is echter niet duidelijk hoe de twee landen praktisch willen afdwingen dat deze bescherming wordt gerealiseerd. Volgens Britse media zijn de organisatoren van expedities naar het wrak niet onder de indruk van de afspraken.
De twee landen willen dat organisatoren van expedities eerst een vergunning aanvragen om het wrak binnen te gaan. Een plan om de radioapparatuur van het schip te bergen door een stuk dak weg te zagen, is afgewezen.
Bacterie
Het in Belfast gebouwde passagiersschip was destijds het grootste ter wereld. Het werd op 10 april 1912 in de vaart genomen en zonk in de nacht van 14 op 15 april na een aanvaring met een ijsberg in de Atlantische Oceaan. Het Britse schip was onderweg naar New York. Bij de ondergang verloren ruim 1520 mensen het leven. Het in staat van ontbinding verkerende wrak werd in 1985 getraceerd, ongeveer 600 kilometer ten zuidoosten van Newfoundland op circa 3800 meter diepte.
Op 21 augustus 2019 werd er een onderzoek gepubliceerd naar de staat waarin het wrak van de Titanic zich bevindt. De onderzoekers ontdekten dat grote delen van het schip verdwenen zijn door een metaaletende bacterie. Kenners vrezen dat er over twintig tot dertig jaar niets meer van het scheepswrak over is.