Binnenland

Voor een keizersnede moet Urker vrouw nu stuk langer rijden

In Urk heerst onrust over de dreigende sluiting van de donderdag failliet verklaarde IJsselmeerziekenhuizen, waaronder het ziekenhuis in Lelystad.

Redactie binnenland
25 October 2018 11:37Gewijzigd op 17 November 2020 04:51
Urkers volgen met argusogen het nieuws rond het ziekenhuis in Lelystad. Wellicht zijn ze voortaan langer onderweg voor acute zorg.  beeld ANP, Vincent Jannink
Urkers volgen met argusogen het nieuws rond het ziekenhuis in Lelystad. Wellicht zijn ze voortaan langer onderweg voor acute zorg.  beeld ANP, Vincent Jannink

„Als die sluiting werkelijkheid wordt, betekent dat absoluut een verschraling van het zorgaanbod. De Noordoostpolder, en zeker Urk, vormen al een blinde vlek op de ziekenhuiszorgkaart”, aldus de Urker huisarts Wilco Bloed woensdagmiddag desgevraagd.

Als de donderdag failliet verklaarde vestigingen van de IJsselmeerziekenhuizen dichtgaan, „wordt die blinde vlek alleen maar groter.”

Bloed hoorde woensdagmiddag dat de kinderafdeling in het ziekenhuis in Lelystad is gesloten. „Die sluiting brengt een kettingreactie teweeg. De verloskamers in Lelystad zijn hierdoor ook dichtgegaan, omdat pasgeboren baby’s niet kunnen worden opgenomen.”

Voor acute verloskunde (zoals keizersnedes) kunnen Urker vrouwen nu dus niet meer terecht in Lelystad, een krap halfuur rijden vanaf het vissersdorp. De zwangere vrouwen zijn aangewezen op ziekenhuizen in Sneek, Zwolle of Heerenveen. „De aanrijtijd naar die ziekenhuizen valt nog steeds onder de wettelijke norm van 45 minuten”, zegt de huisarts. „Toch is het wel jammer dat de aanrijtijd voor zwangere vrouwen die acute zorg nodig hebben, een stuk langer wordt.”

Ook voor andere vormen van spoedzorg is de aanrijtijd langer als het ziekenhuis in Lelystad de poorten sluit en Urkers aangewezen zijn op andere ziekenhuizen, stelt Bloed. „Ook voor deze spoedzorg is de norm dat binnen 45 minuten ziekenhuiszorg geboden moet kunnen worden. Dat is wel mogelijk, maar het is wel op het randje.”

Al te veel wil de huisarts, sinds dertien jaar actief in het vissersdorp, niet somberen. „In Emmeloord zit gelukkig nog een poliklinische vestiging van de Friese Antonius Zorggroep.”

De CU in Urk trok woensdag aan de bel bij het college. „Zijn de inwoners van Urk nog verzekerd van adequate en spoedeisende ziekenhuiszorg? Door de geografische ligging is een goede bereikbaarheid van de spoedeisende hulp voor Urk van levensbelang”, aldus de partij.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer