Natuurgraf niet schadelijk voor natuur
Natuurbegraven is volgens onderzoeksbureau Wageningen Environmental Research –voorheen Alterra– niet schadelijk voor de natuur. Uit onderzoek op natuurbegraafplaats Heidepol bij Arnhem zijn geen negatieve effecten op vegetatie en bodemwaarden gebleken.
Natuurbegraven Nederland, de exploitant van Heidepol, betaalde het onderzoek. Natuurmonumenten, dat er opdracht voor gaf, heeft de Provinciale Staten van Gelderland over de uitkomsten geïnformeerd. De provincie laat ook zelf onderzoek doen naar de gevolgen van natuurbegraven voor de natuur.
Natuurmonumenten werkt samen met Natuurbegraven Nederland aan de ontwikkeling van enkele natuurbegraafplaatsen. Heidepol bestaat vijf jaar. De onderzochte graven zijn tussen de twee en vijf jaar oud.
Een natuurbegraafplaats is een deel van een natuurgebied waar mensen (of urnen met as) worden begraven. Er geldt grafrust voor onbepaalde tijd, wat inhoudt dat de graven nooit worden geruimd.
De natuurbegraafplaats blijft openbaar toegankelijk. Er mag geen as worden uitgestrooid, omdat dit de bovenlaag van de grond voedselrijker maakt en zo een nadelig effect heeft op de variatie in de plantengroei, aldus Natuurmonumenten. „Alleen natuurlijke materialen in en op het graf zijn toegestaan. De effecten van onnatuurlijke materialen in het menselijk lichaam zijn te verwaarlozen.”
In vergelijking met ‘vegetatieopnamen’ en bodemmonsters van elders is er volgens de onderzoekers geen wezenlijk effect van de natuurgraven op de vegetatie en de bodemwaarden van Heidepol te vinden, wat stikstof, fosfor, calcium, nitraat, ammoniak en magnesium betreft. Natuurmonumenten is blij met deze conclusie. „Die laat zien dat onze zorgvuldige aanpak werkt en we onze werkwijze ook in andere gebieden kunnen voortzetten.”