Economie
Column: Bitcoinhype is gemiste kans

Hoewel ik al een paar jaar een wekelijkse column schrijf op de economiepagina van het Reformatorisch Dagblad, werd ik volkomen verrast door de koersexplosie van de bitcoin.

Gerhard Hormann
beeld ANP, Rob Engelaar
beeld ANP, Rob Engelaar

Lange tijd beschouwde ik deze digitale munt als een nauwelijks serieus te nemen betaalmiddel, waarmee voornamelijk schimmige transacties konden worden gedaan op het internet. De techniek achter deze cryptomunt vond ik lastig te doorgronden, met als gevolg dat ik het fenomeen schouderophalend afdeed als iets van voorbijgaande aard.

Vraag is wat dat betekent. Heb ik mijn plicht verzuimd door lezers niet te wijzen op een interessante belegging? Had ik me beter op de hoogte moeten stellen van dit verschijnsel door boeken te lezen en deskundigen te raadplegen? Had ik misschien zelfs moeten overwegen om wat bitcoins te kopen om te zien op welke manier ze konden worden gekoppeld aan transacties in de reële economie?

Dat laatste had probleemloos gekund en was ook volstrekt risicoloos geweest op het moment dat de koers nog niet was geëxplodeerd. Toen deze cryptomunt in 2011 werd geïntroduceerd, kostte hij per stuk slechts 30 dollarcent. Voor één euro had ik op dat moment vier bitcoins kunnen kopen. Diezelfde investering zou nu –hou u vast– ongeveer 60.000 euro waard zijn, al kan ik er net zo goed 10.000 euro naast zitten in mijn berekening, want het koersverloop is de laatste tijd zo grillig dat het woord volatiel ernstig tekortschiet.

Daarmee is dit niet alleen de grootste financiële hype van dit moment, maar ook een enorme gemiste kans. Wie in 2011 slechts 100 euro had geïnvesteerd, was nu ruimschoots miljonair geweest, want één enkele bitcoin is op papier al net zo veel waard als een nieuwe auto. Bij een dergelijke zin gaan bij mij meteen alle alarmbellen rinkelen, vooral omdat ik in het verleden getuige ben geweest van een flink aantal financiële zeepbellen.

Begin dit jaar was er al veel aandacht voor de bitcoin, omdat deze door de magische grens van 1000 dollar was geschoten. In twaalf maanden tijd is de koers vervolgens nog eens vervijftienvoudigd, terwijl deskundigen zich op dat moment al hardop verbaasden over het feit dat hij twee keer zoveel waard was als aan het begin van 2016. Bitcoin-adepten van het eerste uur geloofden echter dat de groei er nog lang niet uit was en durfden zelfs al te speculeren over een koers van 10.000 dollar.

Dergelijke winstmarges zijn in zo korte tijd met geen enkele andere belegging te behalen. Dat verklaart de media-aandacht, want succesverhalen van 18-jarigen zonder opleiding die slapend rijk worden, prikkelen de fantasie en wakkeren de hebzucht aan. Zelfs laatkomers die instapten bij een koers van 10.000 dollar, staan nu op 50 procent winst.

Niemand kan voorspellen wat de bitcoin de komende maanden gaat doen, maar er zijn op de Amerikaanse futurebeurs maar weinig beleggers die gokken op een forse koersdaling. Belangrijk is het hoofd koel te houden en te onthouden dat de astronomische winst van de één automatisch het verliest betekent van de ander. Ter ontnuchtering kan het ook geen kwaad je eens af te vragen wie op dit moment serieus zou overwegen om een hypotheekvrij huis van 3 ton in te ruilen voor 20 bitcoins in zijn laptop.

De auteur is schrijver en publicist. Reageren? hormann@refdag.nl

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer