Pan met water koken voor een veilig kopje thee
Het is behelpen voor de inwoners van Vlaardingen deze dagen. Het kraanwater is besmet met de poepbacterie. Domineesvrouw Droger: „Het is ook wel eens goed om erbij stil te staan dat mensen in arme landen altijd vervuild water hebben.”
Op het fornuis van Vlaardinger Roeland Brehm (51) staat een flinke pan water. Gekookt water. Toen woensdag de autoriteiten meldden dat het kraanwater in Vlaardingen is besmet, nam hij het zekere voor het onzekere. Dus krijgen de kinderen water te drinken dat eerst drie minuten gekookt is.
Zelf tilt Brehm niet al te zwaar aan het „ongemak” dezer dagen, vertelt de Vlaardinger, terwijl hij de kraan laat lopen. De ophef vindt hij overdreven. „Het is net als met het weer. Als het iets harder gaat waaien, komt het KNMI direct met code geel of oranje. Terwijl er vaak niets aan de hand is.”
Met verbazing zag hij woensdag Vlaardingers water in supermarkten hamsteren. „Sommigen liepen wel met 24 flessen te sjouwen. Alsof we zes maanden droogte krijgen.”
Crisisberaad
Het reformatorische zorgcentrum Uitzicht hield woensdag crisisberaad vanwege het waterprobleem. „Er wonen hier veel mensen met een zwakke gezondheid, dus wij nemen geen enkel risico. We zijn direct alle bewoners langs geweest om te zeggen dat ze geen water uit de kraan moeten drinken”, zegt locatiemanager Henk van Hartingsveldt. Op zijn bureau staat een groot pak bronwater.
Onderwijl zorgt een vrouw voor koffie voor het RD-bezoek. „Geen koffie uit de automaat dit keer, want het water daarin is ook besmet. Ik heb snel even een ouderwets koffiezetapparaat bij de woongroep gehaald.”
Een hip wijsje meldt een inkomende oproep op de telefoon van Van Hartingsveldt. Een teamleider belt. Een dementerende bewoner snapt niet dat ze geen water uit de kraan mag drinken, dus wordt haar kraan afgesloten. Meerdere afsluitingen volgen.
„We hebben op elke kamer een pak bronwater gezet. Tot en met vrijdag is er genoeg”, aldus Van Hartingsveldt.
Vrouwenvereniging
In de keuken van de christelijk gereformeerde predikant Droger staat een pan gekookt water af te koelen. „Vanavond komt de vrouwenvereniging hier over de vloer en die moeten we een veilig kopje thee aan kunnen bieden”, lacht domineesvrouw Droger. Haar dochter, die een beperking heeft, is in de weer met een tekening voor haar broer.
De domineesvrouw maakt zich niet zo druk over het waterprobleem. „Ik vind dat veel mensen wel erg overdreven reageren. Als je het water gewoon kookt, is er niets aan de hand. In vluchtelingenkampen en oorlogsgebieden hebben ze vaak vervuild drinkwater. We worden er nu bij bepaald dat we in Nederland heel bevoorrecht zijn dat we het kraanwater normaalgesproken gewoon kunnen drinken.”
„Ik snap ook niet dat mensen zich zo druk maken om een bacterie, maar ondertussen wel roken en alcohol drinken. Dat is toch tegenstrijdig?”
Met gele zwaailichten komt een busje van waterbedrijf Evides de straat doorrijden. Het waterbedrijf ontdekte woensdagochtend de E.colibacterie in het water. „Wij nemen doorlopend monsters om de kwaliteit van het drinkwater te bewaken. We vermoeden dat de bacterie tijdens werkzaamheden in de leidingen terecht is gekomen”, zegt een woordvoerster.
Prinsessenbonen
Met hun rollators steken de twee bejaarde dames Hillegonda Lijsenaar (88) en Johanna Hendrika Lemson (86) de straat over. Ze zijn net spelletjes wezen doen en gaan nu naar huis om eten te koken. Prinsessenbonen met aardappels en een bal gehakt staat er op het menu van een van hen. „Die bonen moeten toch heel lang koken, dus dan is die bacterie wel dood”, denkt Lemson.
Lijsenaar: „Wij hebben de oorlog meegemaakt. Toen moesten we tulpenbollen en suikerbieten eten, dus dit zullen we ook wel overleven hoor.”
Dat het drinkwater vervuild is, vinden de dames niet gek. „Tegenwoordig is alles viezer dan vroeger. In het bejaardentehuis wordt alles met één doekje schoongemaakt. Een wonderdoekie noemen ze dat. Nou, zo ging dat vroeger niet hoor. Toen hadden we voor de wc een doekje, voor de keuken een doekje, enzovoorts.”
Toch hebben de dames een pannetje water vijf minuten lang gekookt. „Je wilt het zekere voor het onzekere nemen.”
In een supermarkt in Vlaardingen zijn de schappen met pakken en flessen water helemaal leeg. „Binnen een halfuur was alles weg”, vertelt een teamleider. „We mogen de klanten jammer genoeg ook geen koffie aanbieden. Er staat een automaat waar ze normaalgesproken zelf kunnen tappen, maar daarin wordt het water niet drie minuten lang gekookt.”
Het filiaal heeft woensdag duizenden liters water bijbesteld.