Uit de verte lijkt het een kop-hals-rompboerderij. Qua vorm, want kleur én materiaal zijn apart: zwart staal.
De grote houten luiken geven het geheel een agrarisch accent. Maar met de landbouw heeft dit bouwwerk niets te maken. Dit is de eerste woning, compleet van staal. Tenminste, op Goeree-Overflakkee. Een woning met een industriële uitstraling, ingepast in de landelijke omgeving van Melissant.
Het bouwwerk, dat recent is opgeleverd, bestaat uit twee woningen. In de grote wonen Ewoud en Jacqueline Gebraad, in de kleine Lood Gebraad, de broer van Ewoud. De woningen zijn met elkaar verbonden via een transparante ‘hals’, wat het geheel tot een zogenoemde kangoeroewoning maakt.
„Toen we onze zaak hadden verkocht, moesten we iets anders vinden om in te wonen”, vertellen Ewoud en Jacqueline. Er bleek een stukje grond in Melissant te koop, een lapje op een zichtlocatie langs de N215. Maar wat ga je daar bouwen? Voor de drie Gebraads was algauw duidelijk dat het een stalen huis moest worden. Ewoud en Jacqueline: „Omdat het mooi en strak is. Wij houden niet van tuttemerul. Maar vooral omdat het duurzaam is.”
Het huis is volledig recyclebaar, supergoed geïsoleerd en naar verwachting energieneutraal. Buiten, niet ver van de woning, staat een veldje met zonnepanelen om de elektriciteit op te wekken.”
Het ontwerp hebben ze zelf gemaakt. Hanse Staalbouw uit het Zeeuwse Nieuwerkerk heeft het uitgevoerd. Er is rekening gehouden met de toekomst: het huis is levensloopbestendig en onderhoudsvriendelijk. Bovendien kost het weinig moeite om de indeling te veranderen.
Het staal ziet er industrieel uit. Mooi, zeker in combinatie met de grote glazen gevel aan de westkant, de houten luiken en het felrode bankje, dat fel afsteekt tegen de zwarte gevel. Maar wat stelt het glazen kunstwerk in een metalen staander voor? Een tulp, het logo van de brandweer? „Dit is het vuur dat nooit meer dooft”, zegt Jacqueline Gebraad, die de vlam zelf heeft gemaakt. „Het is Pinksteren geweest en deze vlam inspireert mij om door het leven te gaan. Een vonk die doet leven.”
Over vuur gesproken, wordt het niet erg warm binnen, als de zon op de woning schijnt? „Dat valt erg mee”, zeggen de bewoners. „Staal neemt wel warmte op, maar laat het ook snel weer vrij, sneller dan een stenen muur.” De geluidsoverlast van regen die op het dak tikt, blijft ook binnen de perken: een speciaal laagje dempt het geluid.
Degelijk en stil
De eerste ervaringen van Ewoud en Jacqueline Gebraad zijn zeer positief. „Het huis voelt gelijk als thuis. Het is degelijk. En het is stil, de weg hoor je hier niet. En kijk eens naar dat panorama”, zegt Jacqueline vanaf de vide, wijzend door de hoge glazen westgevel. „We zitten hier midden in de schepping. We voelen ons hier echt heel rijk.”