Von der Leyen wil reductie CO2-uitstoot met 55 procent in 2030
De Europese Commissie wil dat de EU sneller toewerkt naar een vermindering van de CO2-uitstoot. Voorzitter Ursula von der Leyen stelt een reductie in 2030 van „minstens 55 procent” ten opzichte van 1990 voor, zei ze in Brussel in haar eerste grote beleidstoespraak, de Staat van de Unie. Tot nu toe was 40 procent afgesproken.
„We moeten het sneller en beter doen”, zei Von der Leyen. „Als we minstens 55 procent halen dan zit de EU op het juiste spoor om in 2050 klimaatneutraal te zijn en te voldoen aan het klimaatakkoord van Parijs. We kunnen het”. De Duitse riep andere wereldleiders op te volgen.
De afgelopen weken gingen al geruchten dat de commissie de klimaatdoelen wil aanscherpen. Vicevoorzitter Frans Timmermans, verantwoordelijk voor klimaat, presenteert donderdag de details van de klimaatmaatregelen.
Von der Leyen erkende dat het voorstel tot verdeeldheid in de lidstaten en het EU-parlement, die het bindende percentage moeten goedkeuren, zal leiden. „Een toename van 40 naar 55 procent is te veel voor de een en niet genoeg voor de ander”. Ze stelde voor om 30 procent van het coronaherstelfonds van 750 miljard euro dat de EU opricht in groene obligaties te steken.
De Groene fractie in het Europees Parlement reageerde meteen op Von der Leyens voorstel. Voorzitter Ska Keller: „We verwelkomen de toename van 40 naar 55 procent. Maar er is 65 procent nodig om de afspraken in het Klimaatakkoord van Parijs te halen. Droogte en branden tonen aan dat we meer moeten doen om de opwarming van de aarde te beperken”.
Greenpeace vindt de aangekondigde CO2-vermindering onvoldoende en beschuldigt de Europese Commissie bovendien van een rekentruc. Waar bij het eerdere CO2-doel de daadwerkelijke uitstoot de maatstaf was, is dat volgens Greenpeace nu de netto-uitstoot. Initiatieven die het broeikasgas uit de lucht zouden halen, zoals het planten van bomen, kunnen daardoor worden afgetrokken van alle CO2 die bedrijven en huishoudens uitstoten.
„Bomen planten is natuurlijk hartstikke goed, maar dat was sowieso al nodig”, aldus een Greenpeace-woordvoerder. Grote vervuilers moeten volgens de organisatie zelf stappen zetten, maar worden daar nu niet toe aangezet. „Daarnaast is het de vraag of je, met alle bosbranden door klimaatverandering, echt CO2 vermindert door bomen te planten.”
Lof en ergernis over ‘ambitieuze’ rede Von der Leyen
De eerste Staat van de Unie-toespraak van Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen in het Europees Parlement is met een staande ovatie ontvangen. Ondanks felle kritiek van eurosceptische politici werd de ‘Europese troonrede’ toch vooral als „ambitieus" en „optimistisch" betiteld in het debat na haar speech en in reacties.
CDA-delegatieleidster Esther de Lange is blij dat investeringen in gezondheid en technologie werden genoemd. „De grote uitdaging voor komend jaar is hoe we samen werken aan het economisch herstel uit deze crisis", zegt ze. „Dus hebben we een strategische commissie nodig die zorgt voor het behoud van banen en een sterk en zelfstandig Europa. Dat betekent dat de EU moet kijken hoe we zélf belangrijke producten, zoals medicijnen, kunnen produceren en dat we voorop moeten lopen als het gaat om groene technologie."
„Met de aankondiging om het klimaatdoel voor 2030 op te hogen naar ten minste min 55 procent, zet de Europese Commissie een belangrijke stap", vindt GroenLinks-collega Bas Eickhout. „Maar of de EU echt snel genoeg richting een klimaatneutrale economie gaat, hangt volledig af of beloftes worden omgezet in ambitieuze wetten en regels." De toezegging van Von der Leyen om 30 procent van de Europese leningen voor het coronaherstelfonds van 750 miljard euro in groene obligaties te steken, juicht hij toe.
De PvdA-fractie is blij dat Von der Leyen voet bij stuk houdt en pleit voor wetgeving voor Europese minimumlonen, twittert Agnes Jongerius. Partijgenoot Kati Piri verwacht „duidelijke plannen" van de commissie om tragedies als het afgebrande vluchtelingenkamp op Lesbos „in de toekomst voor altijd te voorkomen". De commissie presenteert volgende week een nieuw asiel- en migratiepact. Volgens Malik Azmani (VVD) is „Europa verantwoordelijk om lijden te voorkomen. We kunnen niet wegkijken."
Derk Jan Eppink (FvD) vraagt zich af „wie alles gaat betalen". „De burger", zei hij. Eppink hekelde de plannen voor nieuwe belastingen. Bert-Jan Ruissen (SGP) vindt dat de EU „op te grote voet, zowel financieel als politiek, leeft". „De EU moet stoppen met opbouwen van mega-schulden, stoppen met het invoeren van Europese belastingen. Stoppen met Europese afspraken over een minimumloon."