Hulpverleners op Lesbos zijn vooral bezig om de getroffen migranten van de brand in kamp Moria te voorzien in hun eerste levensbehoeften. De Nederlandse hulpverleenster Karin Arendsen van Stichting Bootvluchteling zegt dat er momenteel een "superhoge nood" is aan eten en water.
De migranten zitten verspreid langs de wegen rondom het kamp in de brandende zon, vertelt Arendsen vanuit Lesbos waar het rond de 30 graden is. „Het is hier heel warm”, zegt ze. En het lijkt er volgens haar niet op dat de migranten van het eiland zullen worden gehaald.
Samen met andere hulporganisaties wordt gekeken hoe de noodhulp kan worden verdeeld. Het gaat dan ook om medische hulp. Uit het kamp dat in de nacht van dinsdag op woensdag is afgebrand „hebben we nog wel een aantal dingen kunnen redden”, vertelt Arendsen. „Onder andere medicatie.”
Ze bevestigt dat er spanningen zijn tussen de lokale bevolking en de migranten en dat er afgelopen nacht confrontaties zijn geweest. Ook hulpverleners zijn volgens haar bedreigd door „extreemrechtse” eilandbewoners.
De brandweer liet eerder op woensdag weten dat er voor zover bekend geen gewonden of doden zijn gevallen bij de brand. Volgens Arendsen zijn daar geen nieuwe ontwikkelingen in. Wel had een onbekend aantal mensen last van ademhalingsproblemen door het inademen van rook.
De Griekse premier Kyriakos Mitsotakis heeft kritiek geuit op de rol van asielzoekers bij de branden die het vluchtelingenkamp Moria op Lesbos in de as hebben gelegd. De regeringsleider bekritiseerde de "houding van sommige migranten" die brand zouden hebben gesticht en de brandweer zouden hebben gehinderd bij het blussen.
Het overbevolkte kamp werd vorige week in quarantaine geplaatst nadat een 40-jarige man positief was getest op het coronavirus. Uit vervolgtests bleek dinsdag dat er al 35 besmettingsgevallen onder de ruim 12.000 kampbewoners waren.
De gezondheidscontroles kunnen geen excuus zijn voor "gewelddadige reacties" aldus Mitsotakis. De brand toont aan dat het zo niet verder kan op Lesbos, zei hij. Hij vroeg daarbij om hulp van de andere EU-landen.
Volgens de Griekse overheid zijn er geen doden gevallen en is er niets bekend over verwondingen. De regering heeft de noodtoestand op het eiland uitgeroepen voor de komende vier maanden. Onderzocht wordt hoeveel mensen er dakloos zijn geworden.
Volgens Griekse media is extra politie naar Lesbos gestuurd om te voorkomen dat migranten de eilandhoofdstad Mytilene bereiken. De oproerpolitie vormt een blokkade op 400 meter van het kamp, waar zo’ n 4000 mensen zouden verblijven.
De Tweede Kamer gaat donderdag met staatssecretaris Ankie Broekers-Knol in debat over de brand in het vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos. Alle partijen steunen een verzoek daartoe van GroenLinks. Bovendien wil de Kamer eerst een brief van haar over de situatie en de gevolgen.
Het overleg vindt 's middag plaats in de tijd die vrijkomt nu de Griekse minister van Migratie zijn bezoek aan Broekers heeft afgezegd vanwege de brand. Mogelijk zal op verzoek van het CDA ook minister Sigrid Kaag aanschuiven, die over noodhulp gaat. Ze stelde 1 miljoen euro daarvoor beschikbaar.
De partijen reageerden geschokt op de verwoestende brand en willen weten wat Nederland kan en gaat doen. Onder meer GroenLinks en PvdA roepen het kabinet op in ieder geval onmiddellijk vijfhonderd kinderen op te vangen die in Griekse opvangkampen zitten. Ook moet er hulp gaan naar de duizenden mensen die in Moria zaten.
GroenLinks-leider Jesse Klaver: "Nu moet je leiderschap tonen en deze mensen veiligheid bieden. De Griekse overheid heeft al maanden geleden opgeroepen om meer te doen voor deze vluchtelingen. Waar wachten we nog op? Help de slachtoffers van deze brand die hun hele hebben en houden verwoest heeft.
SP-Kamerlid Jasper van Dijk spreekt van "een verschrikkelijke ramp op Lesbos, nog altijd Europees grondgebied. Nu niet wegkijken maar helpen waar mogelijk." Ook regeringspartijen VVD, CDA en D66 willen weten wat Nederland kan betekenen.
De coalitie is tot op het bot verdeeld over de opvang van alleenstaande, minderjarige vluchtelingen. D66 en CU voelen er wel voor, maar CDA en VVD zijn tegen.