Economen zien nog veel onzekerheid na brexit
De klinkende overwinning van de Conservatieven bij de Britse verkiezingen maakt voor slechts een paar maanden tijd een einde aan brexitonzekerheid. Dankzij de absolute meerderheid voor de partij van premier Boris Johnson is het zo goed als zeker dat de Britten eind januari 2020 de Europese Unie verlaten. Maar economen wijzen op de periode daarna waarin de Britten in razend tempo een nieuwe handelsrelatie met het landenblok moeten uitonderhandelen.
Na de brexit breekt een transitieperiode aan van elf maanden voor het bereiken van een handelsdeal. Als de EU en het Verenigd Koninkrijk daarna geen akkoord hebben, komt dat voor veel bedrijven feitelijk neer op de situatie van een no-dealbrexit. Economen van ING verwachten dat ondernemers door die onduidelijkheid lange tijd minder uitgeven, omdat ze geld apart zetten voor noodmaatregelen. Dit is slecht voor economische groei, maar ook voor de Britse arbeidsmarkt.
Vermogensbeheerder LGIM verwacht dat de Britse economie op de korte termijn opveert dankzij de overwinning van Johnson. De vermogensbeheerder wijst er wel op dat veel vraagtekens boven de markten en het bedrijfsleven blijven hangen. Naar verwachting vraagt de Britse regering ook een verlenging van de transitieperiode die eind 2020 afloopt, schrijft LGIM.
ING noemt een verlenging ook waarschijnlijk. Economen van de bank stippen evenwel aan dat het Britse parlement maar weinig middelen heeft om de regering tegen te houden, mocht 10 Downing Street toch op een abrupt einde van de transitieperiode zinnen. Dit zou “in economisch opzicht rampzalig zijn” voor de Britten, omdat hiermee veel geld voor binnenlandse uitgaven verloren gaat. Daarnaast verzwakt de positie van het Verenigd Koninkrijk in toekomstige handelsgesprekken.
Op de financiële markten was vrijdag juist sprake van grote opluchting over de verkiezingsuitslag. Het pond sterling steeg ten opzichte van de euro tot zijn hoogste niveau sinds medio 2016. Op de aandelenbeurs van Londen kende de FTSE 250, de graadmeter voor middelgrote beursfondsen, met een stijging van ruim 4 procent zijn stevigste winst ooit.