Zelfvoorzienend wonen op het water
Goed voor het milieu en avontuurlijk. Dat waren voor Markus Schmid (53) en zijn vrouw Yvonne (50) de twee belangrijkste redenen om te kiezen voor hun huidige huis, een drijvende woning in de wijk Schoonschip in Amsterdam-Noord.
Op de kade zijn enkele bouwvakkers van bouwbedrijf Middendorp druk in de weer met een van de 46 woningen op dertig drijvende kavels in Schoonschip. Een vlonderpad voert naar de woning van Schmid. Met koeienletters staat het huisnummer aangegeven.
„Als ik zo tussen de huizen doorloop, denk ik: dit is net een vakantiehuis”, zegt Schmid. „Wonen op het water voelt heel avontuurlijk.”
Tijdens het bezoek is niet te merken dat de woning drijft. Bij harde wind is dat anders. „Dan lijkt het of je op de veerboot naar Texel zit.”
De bewoner maakt zich „ernstig zorgen” over het klimaat en de opwarming van de aarde. Door energieneutraal te wonen, wil hij zijn steentje bijdragen aan het milieu. Voor hem en zijn vrouw was dat de belangrijkste reden om te kiezen voor dit huis.
Schmid is juist bezig met een mail voor vereniging Strobouw Nederland. Hij schrijft daarin over zijn woning, waarin honderden strobalen zijn verwerkt. Het natuurlijke materiaal is duurzamer dan veel andere vormen van isolatie, zoals glaswol.
De ruiten in de woning, die vele vierkante meters beslaan, zijn driedubbel geïsoleerd.
Het huis is niet aangesloten op het gasnet. Een warmtepomp en een zonneboiler zorgen ervoor dat de temperatuur in de woning ook ’s winters aangenaam blijft. Zonnepanelen op het dak wekken stroom op. Via een smartgrid –een slim elektriciteitsnet– is de woning verbonden met andere huizen in de wijk, zodat stroom gedeeld kan worden.
Bamboe
Het bouwwerk is opgetrokken uit duurzaam materiaal. De wanden zijn gestuukt met leem. De vloer is gemaakt van bamboe. „Dat groeit sneller dan een boom.”
Schmid en zijn vrouw hebben het huis in eigen regie gebouwd, samen met de architect, een bouwbegeleider en een handvol vakmensen. Het buitenwerk vond plaats op een werf in Zaandam. In december vorig jaar trokken sleepboten het drijvende gevaarte naar de plaats van bestemming.
Schmid, zijn vrouw en twee kinderen waren de eersten die een waterwoning in de wijk betrokken. Inmiddels wonen er tien gezinnen. De komende maanden komen er nog eens 36 huishoudens bij.
Boodschappenproject
Het wonen in de Schoonschip bevalt „uitstekend.” Wel is het veeleisend, omdat er „honderd” innovatieve projecten lopen waaraan Schmid meedoet. Zo delen de wijkbewoners elektrische auto’s, die in de buurt gestald zijn.
In de toekomst willen ze gezamenlijk inkopen doen bij onder meer een biologische boer uit de omgeving. En er komt een gemeenschapsruimte waarin buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten.
Met de plannen loopt Schoonschip voorop in duurzaam Nederland. De bewoners in de wijk zijn volgens Schmid dan ook „bovengemiddeld gemotiveerd” om het leven duurzaam in te richten.
Schmid ziet vooral veel voordelen van zijn woning. Wel mist hij een tuin of garage om in te klussen. Sleutelen aan zijn fiets doet hij daarom aan de wal. Op het vlonderpad is dat niet handig. „Dan is het al gauw: ploep, daar gaat mijn boutje in het water.” Overigens zijn er plannen voor de aanleg van drijvende tuinen.
Een wandeling langs de andere waterwoningen leert dat ze allemaal verschillend zijn. Zo ligt er een omgebouwd binnenvaartschip. Schijnbaar kan de schipper zo zijn ankers lichten en vertrekken. Een andere woning heeft een verticale tuin aangelegd op een deel van de muur.
Een moeder inspecteert samen met haar zoontje het huis waarin ze binnenkort haar intrek zal nemen. Het jochie heeft echter vooral oog voor een zilvermeeuw, die met smaak een voorn oppeuzelt.
Verderop is een Engelssprekende metselaar druk in de weer met cement aanbrengen. Op de vraag of hij hier zou willen wonen, gromt hij wat. Aan hem niet besteed, is de boodschap. Bijzonder wonen is het wel.
serie
Bijzonder behuisd
Deel 4 in een serie over mensen met een opvallend huis: Markus Schmid woont op een woonboot. Dinsdag deel 5.