Binnenland

SamSam is opvolger van Petya en WannaCry

SamSam is niet de eerste software die computersystemen gijzelt en losgeld eist. Een overzicht van eerdere ransomware-aanvallen:

ANP
3 December 2018 00:31Gewijzigd op 16 November 2020 14:45
  • WANNACRY - Hoogtepunt in mei 2017. Honderdduizenden computers raken besmet. De belangrijkste gedupeerden zijn Britse ziekenhuizen, Renault, Deutsche Bahn, Boeing, Telefonica en in Nederland de parkeergarages van Q-Park. Een nieuwe versie treft chipmaker TSMC in augustus 2018. De worm maakt gebruik van een gat in de beveiliging van Windows. De verspreiding stopt na een paar dagen, doordat een onderzoeker een soort noodknop in de code ontdekt. Noord-Korea wordt genoemd als dader.

  • PETYA: Juni 2017. Petya, ook wel NotPetya genoemd, verspreidt zich via automatische updates van een Oekraïens boekhoudprogramma. Oekraïne is het zwaarst getroffen, maar een containerterminal in Rotterdam ligt ook een tijd stil. De vraag is of Petya echt ransomware is: hij versleutelt bestanden, maar het is bijzonder moeilijk om losgeld te betalen en bestanden terug te krijgen. Mogelijk is het meer een sabotage-actie. De aanval wordt toegeschreven aan Russische hackers.

  • BAD RABBIT: Oktober 2017. Treft bedrijven, instellingen en consumenten in Rusland, Oekraïne, Turkije en Duitsland. Slachtoffers zien een valse melding dat ze Adobe Flash moeten updaten. Als ze daarop klikken, installeren ze de ransomware.

  • GANDCRAB: Januari 2018. Honderdduizenden mensen en bedrijven worden getroffen. De gijzelsoftware verspreidt zich door sollicitatiemails met besmette bijlagen. De politie geeft een sleutel vrij waarmee slachtoffers de besmetting kunnen terugdraaien zonder losgeld te betalen. Daarna verschijnen betere versies van GandCrab. Daar zijn inmiddels nieuwe ontgijzelaars voor gemaakt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer