Kerk & religie

Noord-Koreaanse zuster Goo: God verandert niet het lijden, maar je hart

„God verandert niet het lijden en de omstandigheden, maar Hij verandert je hart”, zei de Noord-Koreaanse ”zuster Goo” donderdag tijdens een door SDOK georganiseerde avond in De Basiliek in Veenendaal.

Huig de Koning
15 June 2018 13:09Gewijzigd op 16 November 2020 13:32
Zuster Goo vertelt in Nederland over haar leven als christin in Noord-Korea. „Lijden is ook zinvol. God zegent door de vervolging heen. God verandert niet het lijden en de omstandigheden, maar Hij verandert wel je hart.” beeld Niek Stam
Zuster Goo vertelt in Nederland over haar leven als christin in Noord-Korea. „Lijden is ook zinvol. God zegent door de vervolging heen. God verandert niet het lijden en de omstandigheden, maar Hij verandert wel je hart.” beeld Niek Stam

Zuster Goo (82) is in Nederland om te vertellen over haar leven als christin in Noord-Korea. Samen met de Amerikaanse predikant dr. Eric Foley en zijn vrouw dr. Hyun Sook Foley –oprichters van de organisatie Voice of the Martyrs Korea– spreekt ze op de avond van SDOK (Stichting de Ondergrondse Kerk), waar ruim 1300 mensen aanwezig waren.

Goo is geboren in een christelijk gezin in Noord-Korea, waar voorafgaand aan de Koreaanse oorlog (1950-1953) nog weinig vervolging was. Toen de macht van de communistische partij begon toe te nemen, werd de vervolging steeds heftiger, vertelt zuster Goo, duidelijk geëmotioneerd. Haar broer werd opgepakt omdat hij het portret van de leider van Noord-Korea, Kim Il-sung, verbrandde. Niet alleen hij kreeg straf, zijn hele familie werd veroordeeld en verspreid over het land gevangengezet.

Goo kwam in hetzelfde kamp terecht als haar ouders, maar zij moest wel scheiden van haar man en twee kinderen. Ze hertrouwde met een Chinese man en moest zijn acht kinderen opvoeden. In die tijd vluchtte ze naar China. Na een aantal jaar ging Goo op uitnodiging van haar dochter in Zuid-Korea wonen. Omdat haar man alleen het Chinese staatsburgerschap had, moest hij in China blijven. Hierdoor viel opnieuw het gezin van Goo uit elkaar.

In Zuid-Korea is Goo actief in de kerk. Ze steunt gevluchte Noord-Koreanen, ook in China en Rusland. „Als Korea weer verenigd is hoop ik mijn leven ook daar te wijden aan het verspreiden van het Evangelie. Deze wereld is tijdelijk, maar het Koninkrijk van God is voor eeuwig.”

Show

Goo verwacht niet dat de situatie voor de Noord-Koreaanse christenen zal veranderen na de top met de Amerikaanse president Trump deze week. „Noord-Korea is een communistisch land. De top zag eruit als een show. Het maakt mij boos. Ik geloof dat president Kim Jong-un alleen maar wil dat de economie van Noord-Korea verbetert. Hij kan zich voordoen als aardig en vriendelijk, maar hij heeft zelfs zijn eigen broer vermoord”, zegt ze desgevraagd.

Wat haar in Nederland opviel was de oprechtheid van de christenen. „Wij Noord-Koreanen zijn experts in het dragen van een masker. Ik voelde dat Nederlanders echt in God geloven, met hun hart. Als Noord-Koreanen hun hart laten zien, worden ze gedood. De situatie van Nederlandse christenen is als de hemel voor mij.”

Maar ook is de waaromvraag altijd aanwezig. „Nu ik terugkijk, realiseer ik me dat God mij strafte als ik niet dicht bij Hem leefde. Lijden is ook zinvol. God zegent door de vervolging heen. God verandert niet het lijden en de omstandigheden, maar Hij verandert wel je hart. Als ik geen sterk geloof heb, leidt vervolging weg van God, maar door Gods nabijheid kan ik zelfs vervolging als zegen ervaren. Ik wil mijn oude ik afleggen en de roeping accepteren om mijn kruis op te nemen en de weg van vervolging te gaan, de weg die onze Heere is gegaan.” Zuster Goo eindigt haar levensverhaal met het zingen van het lied ”Amazing grace” in het Koreaans.

Groeiende kerk

Dr. Foley, die op de avond geïnterviewd werd door Richard Groenenboom van SDOK, vertelt dat hij het als zijn missie ziet om de stemmen van Noord-Koreaanse christenen wereldwijd te laten horen. Van de 100.000 christenen die in Noord-Korea wonen, verblijven er 30.000 in concentratiekampen, zo stelt hij. „Maar de kerk in Noord-Korea groeit harder dan de kerk in Nederland.”

Foley was ervan overtuigd dat hij de Noord-Koreanen moest helpen, tot een Noord-Koreaanse gelovige hem erop wees dat niet zij, maar de westerlingen hulp nodig hebben. „Hier hebben we vrijheid en geld, maar zij hebben alleen Christus.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer