Beschietingen tussen Gaza en Israël
Vanuit de Gazastrook zijn dinsdag en woensdagmorgen tientallen raketten op Israël afgevuurd. Het leidde tot nieuwe aanvallen van Israël op de Gazastrook.
Achter de raketaanvallen van dinsdag op Israël zat de door Iran gesteunde beweging Islamitische Jihad. De groep schoot 28 mortiergranaten af. Eén ervan ontplofte op de speelplaats van een kleuterschool. Dat gebeurde een halfuur voordat de ouders hun kinderen naar school zouden brengen.
De Islamitische Jihad verklaarde wraak te nemen op de dood van drie van zijn strijders, die zondag door een Israëlische tank waren getroffen. De militanten waren volgens Israël met toestemming van Hamas van plan bommen te plaatsen aan de grens met Israël en daar legermaterieel te beschadigen.
Na de mortierbeschietingen van dinsdag bestookte de Israëlische luchtmacht tientallen doelen van de Islamitische Jihad en Hamas in Gaza. Het leger vernietigde ook een aanvalstunnel die van Gaza via Egypte naar Israël liep.
In een reactie daarop schoten Hamas en de Islamitische Jihad weer raketten naar Israël, waarop Israël weer reageerde. In totaal heeft dinsdag in dorpen en steden rond de Gazastrook zeker zeventig keer het luchtalarm geklonken. Ook woensdag in de vroege ochtend bleven raketten in de richting van Israël vliegen.
De vraag is of beide partijen een nieuwe oorlog kunnen voorkomen. Sinds Hamas in 2007 de macht heeft overgenomen, zijn er al drie gevechtsronden geweest. Israëlische media meldden dat Egypte bemiddelt om de zaak te sussen.
Hamas en Israël zouden volgens die berichten niet geïnteresseerd zijn in een oorlog. Voor Israël betekenen nieuwe vijandelijkheden dat er slachtoffers zullen vallen en dat er grote economische schade zal ontstaan.
Aan andere zijde is duidelijk dat een oorlog het einde van Hamas kan betekenen. En wat dan? Dat de Palestijnse Autoriteit, Egypte, Qatar of een VN-legermacht dan het bestuur in Gaza kunnen of willen overnemen, is onwaarschijnlijk. Het wegvallen van het islamitische regime in Gaza kan daarmee leiden tot totale anarchie en chaos.
De Israëlische marine heeft dinsdag een schip met zeventien Palestijnse activisten aan boord tegengehouden en gedwongen om te keren. De Al-Hurija (De Vrijheid) was dinsdag onder begeleiding van een aantal kleine bootjes de haven van Gaza uitgevaren met de bedoeling de zeeblokkade door Israël te doorbreken.
Dat lukte niet. Israël zei dat de interventie door de strijdkrachten onvermijdelijk was omdat Hamas achter de uitbraakpoging zat.